Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat, miercuri, că ţara sa va boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Suntem profund îngrijoraţi de încălcările drepturilor omului de către guvernul chinez”, a spus Trudeau.

Până acum, au mai anunţat un boicot diplomatic al JO de anul viitor SUA, Australia şi Marea Britanie.

Miercuri, preşedintele CIO, Thomas Bach, a reafirmat neutralitatea politică a forului pe care îl conduce, fără să poată însă evita subiectul boicotului diplomatic şi cazul Peng Shuai.

“Prezenţa oficialilor este o decizie pur politică. Pentru CIO se aplică principiul neutralităţii. Noi suntem preocupaţi de sportivii care sunt susţinuţi de guvernul lor, restul este politică”, a afirmat el în ceea ce priveşte anunţurile legate de boicotul politic.

Despre cazul Peng Shuai, Bach a declarat că va continua să ţină legătura cu aceasta. Conştient de criticile venite după discuţiile cu sportiva, mai ales pentru că acestea s-au desfăşurat în prezenţa unor oficiali chinezi, Bach a amintit că nu este uşoară stabilirea unei relaţii de încredere prin apel video, însă a subliniat că trebuia să se asigure de integritatea fizică a sportivei.

Există încă o mare îngrijorare în lumea sportului cu privire la soarta lui Peng Shuai, fost număr unu mondial la dublu, care a dispărut la câteva săptămâni după ce a acuzat un fost înalt oficial al regimului chinez de viol. Reapariţia sa în public, orchestrată de mass-media de stat chineză, nu a fost suficientă pentru a linişti apele.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.