Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Mobica Dajbog, a anunţat, marţi, că au existat mai multe incidente după închiderea urnelor, chiar dacă pe durata zilei de duminică a fost menţinut climatul general de ordine publică. În mai multe localităţiau fost organizate manifestpri spontane de susţinere a unor candidaţi, la care au participat în total 13.000 de persoane. S-au înregistrat şi incidente în mai multe judeţe, iar un conflict între două persoane din judeţul Alba a fost orpit cu focuri de armă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ziua alegerilor a fost menţinut climatul general de ordine publică şi s-a asigurat o intervenţie rapidă la toate sesizările privind producerea unor contravenţii şi infracţiuni, fiind luate măsuri imediate de începere a verificărilor şi de aplicare a sancţiunilor. De la ultima ieşire publică, respectiv ora 18.00, şi până la finalizarea procesului de vot au mai fost primite 316 sesizări dintre care 206 nu s-au confirmat în urma verificărilor. Faţă de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu şi pentru a dispune măsuri legale, dacă este cazul. Angajaţii MAI au aplicat, de asemenea, 17 amenzi în valoare de peste 82 de mii de lei şi 67 de avertismente scrise. Au fost constatate 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane”, a afirmat, marţi, Monica Dajbog, într-o declaraţie de presă.

Aceasta a precizat că, după încheierea procesului electoral, la nivel naţional s-au desfăşurat manifestări spontane de susţinere a unor candidaţi  în 120 de localităţi din 28 de judeţe la care au participat peste 13.000 de persoane.

”Cu ocazia acestor manifestări au fost înregistrate şi incidente: s-a întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe în judeţul Iaşi şi au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale - o amendă în valoare de 500 lei şi un avertisment scris în judeţul Buzău. În judeţul Alba,  un poliţist a executat două focuri de armă în plan vertical pentru aplanarea unui conflict dintre două persoane”, a anunţat Dajbog.

Aceasta a anunţat că, la acest moment, este în curs de finalizare misiunea de pază a transporturilor proceselor-verbale de la Birourile Electorale către judecătorii, respectiv tribunale.

”Conform legii, structurile ministerului afacerilor interne nu au fost implicate în desfăşurarea propriu-zisă a procesului de vot sau în numărarea voturilor şi stabilirea rezultatului alegerilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Pentru desfăşurarea alegerilor locale în condiţii de siguranţă şi legalitate, ministerul afacerilor interne a mobilizat peste 43.000 de angajaţi, dispozitivele de ordine publică fiind suplimentate în special în localităţile unde evaluările specialiştilor MAI semnalau anumite riscuri.

Judeţele cu numărul cel mai mare de localităţi în care au fost suplimentate efectivele în ziua alegerilor sunt Prahova, Dolj, Călăraşi, Mehedinţi şi Dâmboviţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.