Peste 70 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar, multe dintre acestea având toaletele în curte, în condiţiile în care încă mai sunt lucrări de reparaţii în derulare, în timp ce reprezentanţii ISJ Galaţi şcolile că toate şcolile şi grădiniţele vor fi pregătite pentru deschiderea noului an şcolar pe 11 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Inspectorul şef al ISJ Galaţi, Mioara Enache, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în judeţul Galaţi sunt 76 de unităţi de învăţământ fără autorizaţii saniatre, dintre care 14 sunt în mediul urban.
"Lipseşte autorizaţia pentru că nu îndeplinesc condiţiile pe care le impun normele sanitare, vorbim de grădiniţe la parter de bloc, zone unde nu există apă potabilă sau apă curentă, iluminatul natural nu este suficient sau cubajul de aer, au toaletele în exterior sau toalete neadaptate pentru cei mici", a spus Enache.

Ea a precizat că dintre cele 76 de unităţi de învăţământ neautorizate, în care sunt înregistraţi aproximativ 10.000 de elevi sau preşcolari, 36 au toaletele în curte, fiind vorba despre unităţi situate doar în mediul rural.

Reprezentanta ISJ Galaţi a susţinut însă că toate şcolile şi grădiniţele vor fi pregătite pentru deschiderea noului an şcolar pe 11 septembrie, şcolile nautorizate sanitar putând funcţiona pe baza declaraţiilor asumate de către directori. "La acest moment, şcolile sunt pregătite pentru deschiderea noului an şcolar. Nu avem situaţii care să perturbe deschiderea pe data de 11 septembrie. Acum inspectorii şcolari monitorizează condiţiile pe care le prezintă fiecare şcoală, astfel încât să-şi primească elevii şi să se bucure de prima zi de şcoală. Chiar dacă mai sunt lucrări în curs, directorii unităţilor şcolare ne-au promis că le vor finaliza până în dimineaţa zilei de 11 septembrie sau dacă mai sunt lucrări care pot fi realizate pe parcurs, ele să nu afecteze procesul de învăţământ şi vorbim de curte de şcoală sau teren de sport care pot fi amenjate după 11 septembrie", a mai spus Mioara Enache.

De asemenea, potrivit unui raport al ISU Galaţi, prezentat la începutul lunii august, un număr de 32 de clădiri aparţinând mai mulor grădiniţe, şcoli şi licee din judeţul Galaţi nu dispuneau de autorizaţii de securitate la incendiu, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut erau în această situaţie 79 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ.
În judeţul Galaţi sunt aproximativ 600 de clădiri care aparţin unui număr de peste 437 de unităţi de învăţământ în care studiază circa 80.000 de elevi şi preşcolari.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.