Zeci de percheziţii au loc marţi dimineaţă în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ilfov şi Vrancea, fiind vizat un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni în domeniul managementului deşeurilor nepericuloase. Conform anchetatorilor, scopul constituirii acestui grup a fost de obţinere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menţinerea monopolului şi controlului asupra circuitelor financiare şi funcţionale asociate procesului de salubrizare la nivelul judeţului Argeş şi prin delapidarea bugetelor locale şi naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”La data de 21 martie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, pun în aplicare 33 de mandate de percheziţii domiciliare, în judeţele Argeş, Ilfov, Vrancea şi în municipiul Bucureşti. Activităţile se desfăşoară într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunilor de delapidare, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitaţiilor publice şi îngroparea deşeurilor”, anunţă IGPR.
 
Conform anchetatorilor,  în judeţul Argeş, ar fi acţionat un grup infracţional organizat constituit, consolidat şi structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deşeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare şi reciclare).
 
Scopul constituirii acestui grup a fost de obţinere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menţinerea monopolului şi controlului asupra circuitelor financiare şi funcţionale asociate procesului de salubrizare la nivelul judeţului Argeş şi prin delapidarea bugetelor locale şi naţionale. 
 
”Prin raportarea ca fiind reciclate către organizaţiile pentru transferul responsabilităţii a unor cantităţi cât mai mari de deşeuri, pentru îndeplinirea obligaţiilor anuale asumate faţă de producătorii de deşeuri, (cantităţi ce nu au existat în realitate şi care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverşi reciclatori/colectori) ar fi fost creat un prejudiciu Administraţiei Fondului pentru Mediu. Prejudiciul a reprezentat contribuţia ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri (Organizaţii care Implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile”, precizează sursa citată.
 
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Craiova şi Vrancea, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, precum şi de sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu şi Institutului Geologic al României.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.