Zece monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Capitală au fost vandalizate în ziua Comemorării Holocaustului, Ambasada Israelului spunând că îşi exprimă "mâhnirea şi revolta cu privire la actul brutal antisemit" şi că ambasadorul Tamar Samash are încredere că autorităţile române vor lua măsuri ferme pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasada Israelului a transmis, marţi, că îşi exprimă "mâhnirea şi revolta cu privire la actul brutal antisemit ce a avut ca scop distrugerea monumentelor funerare din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti", incidentul av\nd loc în ziua comemorării celor şase milioane de victime ale Holocaustului.

”Excelenţa Sa Ambasador Tamar Samash are încredere că autorităţile române vor lua măsuri ferme pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au distrus cele 10 morminte evreieşti şi pentru a descuraja astfel de acte de vandalism şi antisemitism în viitor”, mai spune Ambasada Statului Israel la Bucureşti. 

Incidentul a fost semnalat, pe Facebook, şi de către deputatul Sorin Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a postat şi fotografii cu monumentele vandalizate.

”În noaptea de 23-24 aprilie 2017, zece monumente funerare au fost vandalizate la Cimitirul Evreiesc din şos. Giurgiului, Bucureşti. Tot astăzi, evreii din întreaga lume comemorează moartea celor şase milioane de evrei ucişi în Holocaust (Yom HaShoah). Ziua aleasă nu este o coincidenţă. Un act de antisemitism grav, dar mai ales un atac şi o jignire la adresa tuturor Comunităţilor Evreieşti şi a evreilor din România. Alături de conducerea Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - pagina oficială şi a Comunităţii Evreilor Bucureşti, am luat legătura cu Autorităţile Statului Român şi am solicitat găsirea vinovaţilor. (...) Aş spune că sunt dezgustat, dar este prea puţin”, a scris pe Facebook deputatul Sorin Vexler. 

Monumente funerare vandalizate în Cimitirul Evreiesc (Foto: Sorin Vexler)
Monumente funerare vandalizate în Cimitirul Evreiesc (Foto: Sorin Vexler)

De asemenea, Poliţia Română a anunţat, marţi, că a identificat trei tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani suspectaţi de profanare de morminte. 

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, poliţia a fost sesizată luni că într-un cimitir din sectorul 4 al Capitalei au fost distruse mai multe monumente funerare, iar echipa care a ajuns la faţa locului a constatat că zece monumente erau desprinse din socluri şi căzute, părând "a fi sparte ca urmare a unor acţiuni de lovire".

”În urma investigaţiilor efectuate în zona adiacentă au fost identificaţi trei minori, stabilindu-se faptul că, în urmă cu aproximativ 10 zile, aceştia ar fi escaladat gardul împrejmuitor şi, fără o motivaţie anume, din teribilism, au tras de pietrele funerare, lovindu-le cu picioarele”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Agenţii societăţii care asigurau paza în Cimitirul Evreiesc au fost amendaţi în baza Legii nr. 333/ 2003, iar secţia de poliţie s-a autosesizat cu privire lainfracţiunea de neglijenţă în serviciu.

"Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte, cei trei minori fiind încredinţaţi familiilor", mai spune Poliţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.