Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, susţine că este „puţin probabil” ca în următoarea perioadă trendul privind epidemia să se modifice semnificativ. „Singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm ce am învăţat până acum şi ceea ce ni s-a transmis de către medici. Este un război pe care îl vom pierde prin neimplicare şi prin neînţelegerea importanţei respectării măsurilor de prevenire a răspândirii bolii şi a vaccinării”, spune medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Avem nevoie să nu ne mai divizăm între oameni pro şi contra, pentru că deopotrivă suntem afectaţi, indiferent dacă credem sau nu în beneficiile vaccinării, dacă credem sau nu în importanţa respectării măsurilor igienico-sanitare, dacă credem în rolul măştii. Este cât de poate de evident că în momentul de faţă nu avem o soluţie miraculoasă.  Singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm ce am învăţat până acuma şi ceea ce nui s-a transmis de către medici. Este un război pe care îl vom pierde prin neimplicare şi prin neînţelegerea importanţei respectării măsurilor de prevenire a răspândirii bolii şi a vaccinării”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă miercurii după -amiază, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, este „puţin probabil ca în următoarele 10-14 zile să se schimbe trendul de evoluţie a numărului de cazuri”. 
„După două săptămâni încolo, posibil, dacă vom fi mult mai implicaţi şi mai responsabili. Să observăm o aplatizare”, susţine medicul.  
Întrebat dacă în opinia sa ar fi nevoie de o mai mare implicare a bisericii în diseminarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, Gheorghiţă răspunde afirmativ.
„Da, cred că da, şi cred că un mesaj pe care ei l-ar aştepta în perioada următoare ar fi următorul: ”Populaţia să aibă încredere în medici”. Şi doi: ”Oamenii să-şi iubească mai mult aproapele”. Atât, nimic mai mult”, afirmă el. 
Medicul a reafirmat că persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă prezintă, la peste 10 zile de la completarea schemei de imunizare, un risc de cinci ori mai mic de a de infecta şi de cel puţin zece ori mai mic de a ajunge la spital şi de 14 ori mai mic de deces, datele fiind valabile pentru tulpina Delta a virusului, mult mai contagioasă decât cea iniţială.  
„Sunt oameni care mor în spitale pentru că nu au avut încredere să se vaccineze şi care regretă în momentul în care ajung la terapie intensivă. Este mult prea târziu”, a mai spus Gheorghiţă.
Conform medicului, există date ştiinţifice care arată că la infecţia cu varianta Delta a virusului riscul de spitalizare este de două ori mai mare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.