Centrul de Resurse Juridice transmite, miercuri, date concrete şi simplificate despre acordarea voucherelor pentru victimele infracţiunilor, precizând care sunt infracţiunile vizate şi ce cheltuieli pot fi decontate. De asemenea, specialiştii organizaţiei apreciază că Metodologia va trebui să fie evaluată cu rezultate concrete, pentru a se stabili dacă este într-adevăr eficientă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost adoptată Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare, la data de  8 iunie 2023 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 515 la 12 iunie 2023. Această metodologie vine în sprijinul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede la Cap. V «Acordarea de către stat a compensaţiilor financiare victimelor unor infracţiuni»”, au transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Centrului  de Resurse Juridice.

Organizaţia precizează categoriile de victime care pot beneficia ce aceste vouchere, pe baza unei cereri:

a) persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal, o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la art. 218-220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la art. 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă;

b) soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1).

În cazul victimelor prevăzute lit. a) se au în vedere:

1. cheltuielile de spitalizare şi alte categorii de cheltuieli medicale suportate de victimă;

2. prejudiciile materiale rezultate din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii;

3. câştigurile de care victima este lipsită de pe urma săvârşirii infracţiunii;

În cazul victimelor prevăzute la lit. b):

1. cheltuielile de înmormântare;

2. întreţinerea de care victima este lipsită din cauza săvârşirii infracţiunii.

”La art. 30 este prevăzută posibilitatea victimei de a solicita un avans din compensaţia financiară, în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul. Avansul se acordă dacă victima se află într-o situaţie financiară precară, iar cererea victimei privind acordarea unui avans din compensaţia financiară se soluţionează în termen de 30 de zile de la data solicitării”, a mai transmis organizaţia.

Aceasta explică faptul că metodologia adoptată anul acesta dezvoltă un mecanism de compensare şi stabileşte etapele, responsabilităţile şi documentele aferente procesului de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii.

”Acordarea voucherelor victimelor infracţiunii pentru acoperirea nevoilor urgente reprezintă acel avans din compensaţia financiară aprobat de Comisie, potrivit art. 30 din Legea nr. 211/2004. Acest avans va fi acordat în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară şi într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.  Prin nevoie urgentă ne referim la cerinţă de produse sau servicii de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal, exprimată explicit ori implicit de victima infracţiunii, a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate”, se mai arată în comunicatul de presă.

Organizaţia explică faptul că victima poate depune o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal.

”Victima va transmite Comisiei cererea de acordare a voucherului şi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Potrivit metodologiei, entităţile publice şi private pot acorda sprijin şi asistenţă victimelor infracţiunii prin completarea referatului de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor şi, după caz, prin asistarea victimei în faţa Comisiei. Voucherele se distribuie victimelor prin intermediul instituţiilor şi autorităţilor publice competente, precum şi asociaţiilor şi fundaţiilor cu obiect de activitate în domeniul asistenţei şi protecţiei victimelor şi asistenţei sociale”, se mai arată în comunicat.

Mai exact, sunt autorizate să distribuie vouchere următoarele entităţi şi autorităţi publice: direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului; Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi; orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenţa şi protecţia victimelor şi/sau asistenţa socială; orice altă instituţie a statului care, în exercitarea atribuţiilor, intră în contact cu persoane care sunt potenţiale victime ale infracţiunilor.

”Astfel, introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, doreşte să contribuie la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor. Acest procedeu este însă, la prima vedere, destul de complicat şi dificil. Considerăm că este necesar ca anul viitor să fie evaluată eficacitatea metodologiei, cu rezultate concrete, pentru a identifica dacă sunt necesare modificări ale metodologiei pentru o acordare efectivă de sprijin victimelor infracţiunilor”, a mai transmis organizaţia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.