Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, după ce a donat sânge, că trebuie construit un nou sediu pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, care nu poate să rămână în clădirea cu risc seismic în care funcţionează, precizând că a fost ales deja terenul, care urmează să fie transferat de la Institutul "Dorin Hociotă". La Centrul de Transfuzie au venit vineri să doneze 247 de persoane, în urma apelului Ministerului Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vlad Voiculescu a spus că, după ce terenul va fi transferat Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, vor începe lucrările la noua clădire, din fonduri de la stat sau prin colaborarea cu o fundaţie ori organizaţie, care să îl construiască şi apoi să îl doneze statului.

Ministrul a mai spus că a venit să doneze sânge ca orice altă persoană care înţelege cât de important este acest lucru pentru a asigura cantităţile de sânge necesare pacienţilor din spitale.

El a precizat că numărul donatorilor ar creşte dacă persoanele care au o stare de sănătate adecvată ar dona sânge o dată pe an, dar şi dacă programul de lucru de la Centrul de Transfuzie ar fi mai lung, în prezent acesta fiind între 07.30 şi 13.30.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că modul în care este gestionat sângele trebuie să fie o prioritate pentru orice Guvern, dar a precizat că acum nu pot fi făcute modificări legislative privind cheltuieli de personal, în eventualitatea unei prelungiri a progamului de lucru la Centrul de Transfuzii, întrucât prin ordonanţă de urgenţă s-a stabilit că şase luni înainte de alegeri nu pot fi schimbate “chestiuni care ţin de salarizare, de cheltuieli de personal”, însă această situaţie se poate schimba imediat după alegeri.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a spus că în prezent unitatea funcţionează într-o clădire veche şi improprie pentru activitatea pe care o desfăşoară, care nu a fost reabilitată niciodată şi în care sunt circuite electrice vechi, existând risc de incendiu.

"Este necesar un nou sediu, pentru că cel în care funcţionăm a fost bloc de locuinţe, iar la un cutremur puternic ar putea să fie un dezastru şi să nu se mai poată face recoltare de sânge. În clădire am zugrăvit, dar a plouat şi este igrasie, mai mult, există şi risc de incendiu”, a spus Doina Goşa.

În ce priveşte numărul donatorilor, Doina Goşa a spus că în prezent acesta este insuficient pentru a asigura cantităţile de sânge cerute de spitale, fiind acoperit aproximativ 50-60 la sută din necesar.

"Zilnic avem cam 250 - 300 de donatori, inclusiv cei care intră în colecta mobilă, dar acest număr reprezintă doar jumătare din cât ar fi necesar. Din sângele colectat, avem 500 - 600 de produse sanguine, în condiţiile în care ar fi nevoie de 700, iar din acest motiv sunt afectate operaţiile, unele fiind chiar amânate până la două săptămâni. Dar aici mai este o problemă, că spitalele nu ne anunţă din timp ce nevoi au. Noi şi zonele limitrofe abia asigurăm necesarul, activitatea de colectare la spitale este foarte slabă”, a adăugat Doina  Goşa.

Ea a precizat că în urma apelului lansat joi pe Facebook, vineri au venit la Centrul de Transfuzie Sanguină 247 de oameni de la care s-a recoltat sânge.

Doina Goşa a mai spus că Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti are o sută de donatori fideli, la care se adaugă alţi aproximativ o sută de donatori noi, dar numărul este insuficient. Ea a adăugat că ajută foarte mult şi colecta mobilă de sânge, iar studenţii sunt cei mai implicaţi în astfel de campanii.

Ministerul Sănătăţii şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti au lansat, joi, un apel la donare de sânge către bucureştenii care au rămas în Capitală în perioada minivacanţei de 1 Decembrie.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.