Sistemul românesc de sănătate este într-un echilibru fragil şi lucrurile nu mai pot fi făcute după ureche. Vrem spitale mai sigure şi un sistem de sănătate care să asigure sănătatea populaţiei. Ne-am minţit pe noi înşine prea mult timp. Rezultatele măsurilor luate nu se văd imediat, dar trebuie păstrate aceleaşi reguli, aceeaşi rigoare şi aceeaşi determinare de a scoate gunoiul de sub preş, a spus ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în conferinţa de bilanţ de la finalul mandatului de şapte luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt la fel de emoţionat ca şi prima dată când am venit aici. După şapte luni de mandat,  aici la minister,  eu sunt tot Vlad. S-a dovedit că proverbele româneşti au mare dreptate, socoteala de acasă şi cea din târg nu se potrivesc întotdeauna. Lista de probleme de rezolvat a crescut cu siguranţă în fiecare săptămână. Sistemul românesc de sănătate este într-un echilibru fragil şi lucrurile nu mai pot fi făcute după ureche. Schimbarea a pornit la momentul Colectiv şi cred că atunci ne-am dat seama cu toţii de calitatea serviciului de îngijire din spitale. De asemenea, cred că am constatat cu toţii că vrem spitale mai sigure şi un sistem de sănătate care să asigure sănătatea populaţiei", a spus Vlad Voiculescu în deschiderea conferinţei.

Închiderea secţiei de terapie intensivă de la Spitalul de arşi este una dintre primele măsuri luate de Voiculescu.

"Închiderea secţiei de terapie intensivă de la Spitalul de arşi este una dintre primele măsuri pe care le-am luat în acest mandat. A fost, cu siguranţă, o decizie radicală, dar cineva trebuia să şi-o asume. Acum, lucrările de acolo sunt pe final, şi asta mulţumită Primăriei Sectorului 1, Secţia de arşi de la Spitalul Floreasca a fost extinsă, fără nicio tăriere de panglică, fără niciun festivism. Şi am extins-o cu un salon de post-critici cu alte şase paturi", a adăugat Voiculescu.

El a menţionat la realizări şi că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timiş a inaugurat Centrul de Mari Arşi.

"Ieri (luni, n.r.),  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timiş a fost inaugurat Centrul de Mari Arşi. În paralel, am adoptat şi Ordinul care stabileşte modul corect şi european în care trebuie dezvoltate îngrijirile pacienţilor cu arsuri. Oricine vine după noi trebuie să ţină cont de acest lucru şi să aloce fondurile necesare", a spus Voiculescu.

Şi problema infecţiilor nosocomiale a fost reglementată în mandatul său, a susţinut Vlad Voiculescu.

"Despre infecţiile nosocomiale s-a discutat în acest an mai mult decât s-a vorbit vreodată până acum. Am lucrat intens pe mai multe planuri pentru a diminua efectele negative: campanii de conştientizare pentru medici şi pacienţi, schimbări în modul în care se face raportarea infecţiilor, schimbări în modul în care sunt organizate secţiile/compartimentele pentru izolarea pacienţilor cu infecţii multirezistente şi, mai ales, controlul produselor biocide. Rezultatele nu se văd imediat, dar trebuie păstrate aceleaşi reguli, aceeaşi rigoare şi aceeaşi determinare de a scoate gunoiul de sub preş. La începutul mandatului am spus că primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a recâştiga încrederea oamenilor este să încetezi să îi minţi. Ne-am minţit pe noi înşine prea mult timp", a adăugat Voiculescu.

Ministrul a mai spus că a decis să introducă un nou siwtem privind satisfacţia pacientului, după ce a văzut că 97 la sută din pacienţii chestionaţi erau mulţumiţi de serviciile medicale oferite de spitale.

"Am aflat când am venit la Ministerul Sănătăţii că satisfacţia pacienţilor era de peste 97 la sută. Împreună cu Ştefan Voinea şi STS am pus la punct un sistem de măsurare a satisfacţiei pacienţilor prin SMS. Proiectul pilot este funcţional, iar de săptămâna viitoare acesta va fi funcţional în toată ţara. Am mai spus-o: sistemul nu suferă doar de autofinanţare, cât de lipsa respectării regulilor şi de corupţie. Cel mai bun leac pentru combaterea corupţiei şi pentru respectarea regulilor este transparenţa şi pedepsirea neregulilor grave", a precizat Voiculescu.

Transparentizarea tuturor achiziţiilor publice de peste 20.000 lei făcute de spitale sau de instituţii din sănătate este una dintre măsurile-cheie în acest sens, a mai spus ministrul. El a menţionat că linia anticorupţie şi protocolul încheiat cu DGA, DNA şi Parchetul sunt un pas esenţial pentru curăţarea sistemului de fraudă şi corupţie. În ultimele 10 zile, au fost primite 88 apeluri, a mai spus Voiculescu.

"Cred cu tărie că aceste măsuri sunt ceea ce are nevoie sistemul pentru medici, pentru pacienţi. Dacă am deranjat nişte interese, unele chiar de origine politică, îmi cer scuze, dar nu-mi pare rău. Au fost momente când presiunea via canale politice a fost mare. În ultima vreme, continuă sub deja celebra ameninţare «Stai calm, stai cuminte la locul tău». Reamintesc acum, la final, înainte de instalarea unui nou guvern, că Sănătatea nu are culoare politică. Sănătatea e pentru şi despre oameni. E rolul nostru, al tuturor, să ne îngrijim de Sănătate cu atenţia pe care o merită. Poate mai ales domeniile care au deranjat anumite interese nu trebuie scăpate din vedere. Eu voi fi acelaşi Vlad şi mai departe. Mai departe în timp, dar nu departe de Sănătate", a încheiat ministrul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.