Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că Ministerul Sănătăţii va putea să preia, cel mai probabil, costurile pentru personalul centrelor de vaccinare din ţară. El susţine că amenajarea acestor centre nu presupune "nimic spectaculos". "Nu propune nimeni să se construiască acum săli de sport special pentru vaccinare, nu propune nimeni să se construiască cămine culturale sau săli de operă pentru vaccinare", adaugă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vorbim despre un act normativ care a fost trimis spre consultare tuturor entităţilor asociative din România, am trimis către Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Comunelor, şi de la toţi aşteptam  o reacţie în scris care a venit abia astăzi, după ce dl. Boc a considerat că e mai bine să iasă public şi să se plângă de o primă versiune a unei ordonanţe de urgenţă, care de altfel a mers către jumătate din Guvern spre aprobare", a declarat Vlad Voiculescu, luni seară, la Antena 3.

El a adăugat că Ministerul Sănătăţii ar putea prelua costurile pentru personalul centrelor de vaccinare.

"Suntem în situaţia în acest moment în care, Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiiilor, cel mai probabil va putea să preia costurile pentru personal, întregile costuri de personal, pentru toată ţara, pentru campania de vaccinare. În privinţa costurilor pentru amenajarea centrelor şi operarea centrelor de vaccinare, asta nu presupune mare lucru, vorbim despre frigidere, chiuvete, birouri, scaune, paturi, paravane despărţitoare, servicii de curăţenie, deci nimic spectaculos. Nu propune nimeni să se construiască acum săli de sport special pentru vaccinare, nu propune nimeni să se construiască cămine culturale sau săli de operă pentru vaccinare", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Legat de costurile de administrare a centrelor de vaccinare, el a spus că pentru acestea se vor putea solicita fonduri de la nivel central "şi este încă o discuţie deschisă, în cadrul Guvernului, dacă aceste fonduri vor fi alocate prin Ministerul Sănătăţii sau printr-o altă entitate din cadrul Guvernului şi care este partea care va rămâne autorităţilor locale".

"Ideea că Ministerul Sănătăţii poate să suporte toate costurile, pentru toată ţara, nu e neapărat deranjantă, ar fi cât se poate de bine dacă am putea să primim de la Guvern întrehgile fonduri pentru a susţine noi şi autorităţiel publice locale. (... ) Singurul interes al Ministerului Sănătăţii este ca lucrurile să meargă bine în această campanie de vaccinare", a afirmat Voiculescu.

El a spus că s-a uitat la bugetul solicitat de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, în urmă cu circa o lună, în timpul Guvernului Orban, când vicepremierul Raluca Turcan a cerut o situaţie estimativă a fondurilor necesare centrelor de vaccinare.

"Pot să vă spun suma pe care a solicitat-o, a estimat-o atunci municipiul Cluj, este vorba despre 104 mii lei. Dacă asta este o sumă în care un oraş precum Clujul să se poticnească, mă îndoiesc", a spus Vlad Voiculescu.

Întrebat la cât se ridică costurile cu personalul medical care să lucreze în centrele de vaccinare, Voiculescu a declarat: "Dacă vorbim şi despre centrele de vaccinare şi despre stimulentele pentru medicii de familie care vor face partea de informare, de programare şi de monitorizare, vorbim de undeva la un miliard 400 de lei".

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat, la RFI, că nu există un conflict în coaliţia de guvernare, însă e nevoie de respect instituţional.

Primarul din Cluj-Napoca e nemulţumit de o OUG care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă fără ca documentul să prevadă şi sursa de bani.

Ministrul Sănătăţii a declarat la Digi 24 că primăriile pot cere bani pentru centrele de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării. Vlad Voiculescu a mai afirmat că primarul municipiului Cluj-Napoca l-ar fi putut suna pe premierul Florin Cîţu, cu care este coleg de partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.