Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, luni, referitor la scandalul privind autorizarea transplantului de plămâni, că este ”o situaţie deosebit de stânjenitoare pentru România şi iresponsabilă din partea autorilor”, precizând că experţii de transplant pulmonar care vor veni în ţara noastră, la invitaţia Guvernului, vor face o evaluare, nu un audit, menită ”doar să ne ajute, să ne asigure că avem condiţiile necesare pentru efectuarea în condiţii de siguranţă a transplantului de plămâni”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O să încetez să mai comentez declaraţiile domnului doctor (Narcis Copcă – n.r), cred că este imposibil de comentat aşa ceva. Experţii de transplant pulmonar din mai multe centre care efectuează transplant pulmonar în Europa vor veni în România la invitaţia Guvernului, la invitaţia Ministerului Sănătăţii şi vor face parte din misiunea Corpului de control. Nu este un audit, este o evaluare, o evaluare menită doar să ne ajute, să ne asigure că avem condiţiile necesare pentru efectuarea în condiţii de siguranţă a transplantului de plămâni şi pentru îngrijirea pacienţilor post-transplant. De asemenea, să ne ajute să facem tot ceea ce putem pentru a putea face în siguranţă transplantul pulmonar”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

El a ţinut să sublineze că nu este vorba despre un audit ”care spune da sau nu”, ci este o evaluare, ”o vizită de lucru între experţi menită să asigure experţii că vom avea tot ce ne trebuie, asta în cazul în care nu avem tot ce ne trebuie”.

”Dacă nu va fi în 8-9 decembrie, posibil să fie câteva zile mai târziu. Evaluarea va avea cu siguranţă loc, pentru că acesta este singurul lucru decent pe care noi, ca oameni responsabili, ar trebui să-l facem - anume să ne asigurăm că siguranţa pacientului este primordială, să ne asigurăm că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a nu pune pacienţii români în pericol”, a punctat Voiculescu.

El a catalogat scandalul privind autorizarea transplantului de plămâni ca fiind ”o situaţie deosebit de stânjenitoare, iar ceea ce s-a întâmplat este stânjenitor pentru România şi iresponsabil din partea autorilor”.

Managerul Spitalului "Sfânta Maria”, Narcis Copcă, a mers luni dimineaţă la DIICOT, el declarând că auditul la unitatea sanitară la care ar fi urmat să participe şi reprezentanţi de la Eurotransplant este neoficial şi făcut după zicala "Lupul păzeşte oile”, pentru că această entitate este cea care a preluat organele prelevate în România. Narcis Copcă nu a spus de ce a venit la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, el arătând doar că unitatea sanitară nu trebuie verificată în ce priveşte activitatea de transplant, pentru că are deja autorizaţie în acest sens şi nu este în conflict sau în competiţie cu nicio altă clinică. Narcis Copcă a mai spus că trebuie să existe o lămurire în ce priveşte trimiterea în străinătate, prin Eurotransplant, a organelor donate şi recoltate în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.