Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, că efectele mitei în Sănătate nu sunt nici mici, nici banale, uneori fiind o problemă de viaţă şi de moarte, pentru că pacienţii nu mai ajung în faţa unui medic de frica "plicului" pe care trebuie să îl ofere. El a dat ca exmplu o fată bolnavă de cancer, netratată din lipsă de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanţele legale aş vrea să vorbesc despre cauzele plicului. Nu poţi să vorbeşti  despre cauzele plicului fără să vorbeşti de salariile relative mici  ale personalului medical", a spus ministrul, afirmând că salariile în sistem trebuie mărite.

Vlad Voiculescu a spus însă că există efecte nocive ale acestei practici, fiind un "abuz" împotriva celor slabi şi vulnerabili.

"Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentaţi să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mult pacenţi să nu ajungă la medic", a spus el.

Ministrul Sănătăţii a dat un exemplu personal, despre o mamă dintr-o localitate din Dâmboviţa care şi-a dus copilul prea târziu la medic.

"Avea o afecţiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: «nu am eu bani de Bucureşti». În localitatea de lângă nu a fost diagnosticat la timp", a spus Voiculescu.

El a explicat că femeia simţea că nu are bani de drum, de cazare în Bucureşti, dar mai ales că nu are "bani de şpagă".

"Întâmplător ştiu foarte mulţi medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu ştiu nici măcar unu care să condiţioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucureşti, nu putea să-şi ducă copilul la tratament fără a avea bani. Corupţia ucide!", a spus ministrul.

Un alt efect, spune Vlad Voiculescu, este folosirea proastă a resurselor din spitale, pentru că "plicul" duce la conflicte nejustificate între membrii corpului medical pentru resurse precum săli de operaţii şi paturi. "Plicul" îi face şi pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienţi de multe ori, mai spune ministrul.

"Plicul, de asemenea, duce la existenţa absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce şi la respingerea ideii de second opinion. Second opinion fiind un mecanism care salvează vieţi şi care salvează şi bani", a mai afirmat Vlad Voiculescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.