Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, luni după-amiază, după ce a discutat cu muncitorii din Sri Lanka ajunşi din Botoşani la Bucureşti, că niciunul dintre ei nu vrea să se întoarcă acasă, ci vor să rămână să muncească şi i-au cerut să îi sprijine prin găsire unui alt angajator. Ea a spus că primele verificări au arătat "nereguli evidente" în modul în care le-au fost desfăcute contractele de muncă. "Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie", a afirmat Alexandru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă în Sri Lanka, acasă, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică a unui alt angajator sau mai multor angajatori. Sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să îi relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat, este dreptul dânşilor", a declarat Violeta Alexandru, după ce a discutat cu muncitorii, la hotelul unde aceştia sunt cazaţi.

Întrebată despre primele concluzii ale ITM în acest caz, Violeta Alexandru a spus că dintr-o primă verificare rezultă "nereguli evidente" în privinţa modului în care au fost desfăcute contractele de muncă.

"Este adevărat, este pe fondul absenţei lor de la serviciu, o absenţă generată de panica în care au intrat la momentul la care unii dintre dânşii au fost infectaţi cu COVID. Din păcate, nu s-a discutat cu dânşii, Direcţia de Sănătate Publică nu le-a explicat în ce condiţii pot fi carantinaţi, în ce condiţii se pot întoace la muncă. Nediscutându-se cu dânşii, nici supervizorul, de origine sri lankeză, pe care firma îl avea şi care ar fi avut datoria să le explice aceste lucruri nu a făcut-o şi ca atare intrând în panică nu s-au mai prezentat la serviciu o zi, două, trei, patru, cinci, iar angajatorul a decis desfacerea contractului de muncă", a explicat Alexandru.

Ea a spus că nu susţine această soluţie şi rămâne să se facă verificări în continuare.

"Cert este că am vrut să ştiu şi dacă înainte de acest episod primeau salariile la timp, erau trataţi corespunzător, în cea mai mare parte da. Au existat şi comentarii legate de prelungirea programului de lucru, respectiv de îndeplinirea unor sarcini suplimentare, dar cea mai mare parte dintre cei cu care am discutat au spus că până la acest episod erau plătiţi corespunzător, erau plătiţi la timp", a spus ministrul.

Alexandru a menţionat că echivalentul a 550 de dolari le-a fost plătit la timp, fără a li se fi reţinut din această sumă banii de cazare şi masă.

"Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie. Nu voi lua o decizie fără să mă consult cu dânşii. Vor rămâne în acest spaţiu probabil până mâine. Intenţia mea este să mă implic foarte mult în această după-amaiză pentru identificarea ofertelor şi să vin la sfârşitul zilei să discut cu dânşii, să-i las peste noapte să se gândească, să disucte între dânşii, şi mâine dimineaţă să-mi spună care dintre ofertele pe care o să le prezint este cea pe care o preferă. Repet, am închis cu dânşii discuţia legată de reîntoarcerea acasă, mi-au spus în mod explicit că nu doresc, ci că vor să continue să muncească şi am convenit că mă implic pentru găsirea unor opţiuni", a susţinut Violeta Alexandru.

Ea a spus că va verifica şi care este starea celor rămaşi internaţi la Botoşani, spunând că ei vor fi trataţi corespunzător.

"Firma de recrutare şi-a încheiat activatea la momentul la care dânşii au încheiat un contract cu angajatorul. În această privinţă, Inspecţia Muncii a făcut o verificare cu privire la modul în care, la început, adică acum un an, pentru că ei sunt veniţi de un an, aproape, a făcut o verificare legat de modul în care firma şi-a adus la îndeplinire obligaţiile, din momentul în care i-a sprijinit să încheie contractul cu angajatorul rolul firmei pe contractul de mediere pe care îl aveau s-a încheiat şi este o situaţie de litigiu de muncă clasică, între un angajator şi un angajat", a adăugat Alexandru.

Ea a explicat că acele contracte sunt şi în limba sri lankeză şi în limba engleză şi în limba română, menţionând că aceştia ştiau ce semnează.

"Că s-au schimbat lucrurile între timp, că s-au degradat relaţiile, pentru că înţeleg că sunt puncte de vedere din partea companiei care ar arăta o oarecare indisciplină din partea unora dintre dânşii, rămâne să verificăm toate aceste lucruri, dar lucrurile par a se fi degradat pe fondul tensiunii ocazionate de pandemie", a mai spus ministrul.

Conform sursei citate, muncitorii sunt cazaţi într-un hotel, primesc mâncare, stau câte unul sau doi în cameră şi au spus că sunt trataţi foarte bine.

Ea a spus că va avea un dialog deschis cu angajatori, fiind decizia acestora dacă au nevoie de forţă de muncă şi dacă îi vor angaja pe cetăţeni din Sri Lanka.

Prefectura Botoşani a transmis, referitor la situaţia cetăţenilor sri-lankezi angajaţi la GT Company SRL din Botoşani, că pe perioada carantinării, atât autorităţile, cât şi angajatorul s-au aflat într-o continuă colaborare cu cetăţenii sri-lankezi în vederea găsirii soluţiilor optime după ieşirea din carantină, în funcţie de doleanţele personale.

"Prin urmare, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 36, şi-au manifestat intenţia de a pleca la Bucureşti, unde şi-ar fi găsit un alt loc de muncă în zona Colentina şi doar patru dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a se reîntoarce la GT Company. Potrivit GT Company, în urma discuţiilor cu avocata cetăţenilor sri-lankezi, s-a solicitat ajutorul în vederea transportării lor la Bucureşti, în zona Colentina, acolo unde urmau să fie primiţi de către noul angajator. În acest context, ca urmare a contactării unei firme de transport din Botoşani şi prezentării situaţiei, conducerea firmei s-a oferit să îi transporte pe cheltuiala proprie. Conform reprezentanţilor transportatorului, pe perioada deplasării spre Bucureşti au existat neînţelegeri între cetăţenii sri-lankezi, în sensul că o parte şi-a dorit să ajungă la aeroport, iar o parte la noul angajator", arată Prefectura.

Reprezentanţii Prefecturii precizează că "ipoteza potrivit căreia cetăţenii sri-lankezi au fost abandonaţi nu poate fi luată în calcul, deoarece toate părţile implicate (Instituţia Prefectului, organele de ordine, firma angajatoare, Biroul pentru Imigrări al jud. Botoşani, Direcţia de Sănătate Publică) au colaborat în aşa fel încât situaţia cetăţenilor sri-lankezi să se soluţioneze".

Ei arată că, potrivit Biroului pentru Imigrări al jud. Botoşani, cetăţenii străini din Sri Lanka sunt titularii unui permis unic valabil, document eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări care atestă dreptul de şedere şi de muncă pe teritoriul României. Permisul unic al cetăţenilor străini din Sri Lanka rămâne valabil până la expirarea perioadei pentru care a fost eliberat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data înregistrării încetării raporturilor de muncă cu anagajatorul GT Company. În acest interval de timp, un alt angajator poate solicita eliberarea unui aviz de angajare, aceştia putând ulterior să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă, fără obligativitatea obţinerii uneiu vize de lungă şedere pentru angajare în muncă. Până la împlinirea termenului prevăzut la art. 59 alin (9) din actul normativ menţionat, străinii pot rămâne legal pe teritoriul României sau se pot întparce în ţara de origine în mod voluntar.

"Potrivit art. 3 din OUG nr. 194/2002, străinii care locuiesc legal pe teritoriul României se bucură de următoarele drepturi: se pot deplasa liber şi îşi pot stabili reşedinţa/domiciliul oriunde pe teritoriul României, pot părăsi teritoriul statului român şi reintra pe toata durata valabilităţii permisului de şedere. Aşadar, conform informaţiilor referitoare la situaţia juridică a cetăţenilor străini din Sri-Lanka furnizate de Biroul pentru Imigrări al jud. Botoşani, nu există bază legală de a-i reţine în Botoşani fără voia lor. De asemenea, facem menţiunea că inclusiv în cursul zilei de astăzi, conducerea GT Company şi-a reiterat intenţia de a-i reangaja pe toţi cetăţenii sri-lankezi, inclusiv prin asigurarea transportului către Botoşani", mai arată Prefectura.

Conform sursei citate, Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a testat toate persoanele din grupul de angajaţi din Sri Lanka, cele depistate pozitiv fiind internate în spital iar pentru contacţi s-a dispus măsura carantinării şi supravegherea de 14 zile conform metodologiei în vigoare. Persoanele care au terminat perioada de izolare au primit avizul epidemiologic putând părăsi centrele în care au fost cazate pe toată această perioadă beneficiind de serviciile corespunzătoare.

"În cursul zilei de ieri, medicul epidemiolog şef, asistentul de serviciu la decarantinare şi şoferul unităţii s-au deplasat la Cabana Stejarul pentru a supraveghea activitatea. Pentru că angajaţii din Sri Lanka şi-au exprimat opţiunea de a părăsi judeţul Botoşani, personalul DSP a purtat discuţii amiabile cu aceştia şi s-a asigurat că au parte de condiţii corespunzătoare şi pe perioada transportului", susţine Prefectura.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.