Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, vineri, la evenimentul de lansare oficială a candidaturii României pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, că tipul de vot pentru dosarele candidate, unde fiecare stat are dreptul să aloce şase puncte celorlalte state, va fi unul predominant politic şi nu va fi convenabil pentru România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministrului, fiecare stat va putea aloca şase puncte altor state candidate: trei puncte statului preferat, două puncte şi un punct.

„Noi am fi preferat o analiză mai tehnică. Din punct de vedere tehnic, dosarul nostru este complet şi are argumentele necesare. Problema este că votul va fi unul predominant politic. (...) Acest tip de vot, evident, nu este convenabil României, dar acest lucru ne împinge pe noi să fim şi mai motivaţi, pentru a promova mai bine România şi pentru a folosi această oportunitate pentru a arăta ţara noastră sub alt unghi”, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

El a subliniat că România are un dosar foarte bun, chiar presa europeană evaluându-l pozitiv.

„Avem un dosar bun, chiar foarte bun. Ne putem uita la presa europeană, care a evaluat dosarul nostru ca fiind unul dintre dosarele bune ale celor 19 ţări candidate. Interesul unor lideri europeni arătat candidaturii noastre dovedeşte că avem foarte multe atuuri”, a spus Negrescu.

La rândul său, Nicolae Fotin, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi coordonator al proiectului, a spus că România se încadrează din toate punctele de vedere pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentelor, precizând că avem atât dovezi din trecut, prin rezultatele unor cercetători ca Ana Aslan, Carol Davila şi Emil Palade, dar şi de inovaţiile pe care le avem în prezent.

„În România, aproape fiecare unitate medicală are departament de cercetare, avem cercetători care sunt cu miile, înalt calificaţi în cercetare”, a subliniat Fotin.

La eveniment au participat şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precum şi consilierul pe sănătate al premierului, Florian Popa.

Agenţia Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Comisia Europeană va examina proiectele şi va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.

”România deţine o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de şcoală medicală, iar, începând din 2007, 14.000 de români specializaţi în medicină şi farmacie lucrează în ţările Uniunii Europene”, a motivat Guvernul candidatura României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.