Vicepremierul Costin Borc i-a asigurat pe mineri că nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia şi le-a spus că le ascultă cererile, arătând că problemele prezentate de aceştia sunt mai vechi de 10 ani, iar mai multe guverne succesive au profitat de ele, politic şi economic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O delegaţie a minerilor care au plecat pe jos din Rovinari în 11 aprilie şi au ajuns luni 18 aprilie la Bucureşti a fost primită la Palatul Victoria de vicepremierul Costin Borc.

Din delegaţia minerilor fac parte preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, şi alţi doi sindicalişti, iar din partea Guvernului, la discuţii participă şi secretarul de stat Corina Popescu, de la Ministerul Energiei.

preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

La începutul discuţiei, la care au putut participa şi jurnaliştii, vicepremierul Costin Borc le-a spus reprezentanţilor minerilor că vor discuta punct cu punct solicitările lor, dar că vrea să le spună că nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Vicepremierul Costin Borc i-a asigurat pe mineri că nu se pune problema să se închidă vreodată CEO şi că le ascultă cererile (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Vicepremierul Costin Borc i-a asigurat pe mineri că nu se pune problema să se închidă vreodată CEO şi că le ascultă cererile (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

“Analizăm fiecare subiect de pe lista dumneavoastră, vă asigur de completa mea deschidere. Vă asigur că nici nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia. Nu se poate concepe aşa ceva. Nu vreau ca cineva vreodată să spună că guvernul ăsta tehnocrat a venit să închidă energia din România”, a spus Borc.

Vicepremierul le-a cerut scuze că reprezentanţii Guvernului nu au fost mai prezenţi în a vedea aceste probleme ale minerilor, care sunt foarte vechi  şi pe care guvernele anterioare le-au neglijat.

“Aceste problem sunt mai vechi de 10 ani şi mai multe guverne succesive au profitat de ele, şi politic, şi economic”, a mai spus Borc.

Discuţiile continuă la Guvern, la finalul acestora urmând să facă declaraţii vicepremierul Costin Borc.

Minerii care au plecat de la Rovinari în urmă cu o săptămână au ajuns luni la Bucureşti şi s-au oprit la sediul Guvernului, unde au autorizaţie să protesteze până la ora 14.30.

Unul dintre protestatari, Constantin Şişu, electrician la CEO, a spus că drumul până la Bucureşti a fost foarte greu.

“Mersul pe jos a fost cel mai greu, să parcurgi 50 de kilometri pe zi, să mergi  zece ore pe zi nu a fost chiar aşa de uşor. În special picioarele ne-au lăsat, bătături, fiind neobişnuiţi cu atâta mers pe jos, a fost foarte greu.  Ambiţia ne-a alimentat, pentru că ne cunoaştem foarte bine motivul petnru care suntem aici - locurile de muncă în Oltenia şi în special la CEO, reglementarea pe piaţa de energie şi tot ceea ce ţine de compania energetică”, a spus Şişu.

Acesta a adăugat că dacă după discuţile de luni de la Guvern cererile lor nu vor fi soluţionate, vor rămâne în greva foamei până se va găsi o rezolvare.

“Lucrez de 26 de ani în CEO, am doi copii, nevasta nu are serviciu, singurul salariat sunt eu. Salariul este de 2.000 de lei, cu toate veniturile, vechime şi sporuri”, a mai spus Constantin Şişu.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat pentru News.ro, înainte de a intra la discuţiile la Guvern, că drumul de la Rovinari la Bucureşri a fost foarte greu, pentru că sunt 320 de kilometri.

“Revendicările sunt pornite de la inechităţile şi de la banditismul care sunt în piaţa de energie. Cea mai mare chestiune este aceea că noi, ca şi ţară, ca cetăţeni, ca firme plătim acele certificate verzi, iar aceste certificate verzi pentru energia regenerabilă se exportă. Cred că nu mai există în lume un loc în care statul forţează cetăţenii săi să plătească subvenţie pentru un produs, iar acel produs să fie exportat şi plătit de cetăţenii acelei ţări cu preţ mai mic. De aici toată inechitatea din piaţa de energie”, a spus Pârvulescu.

Liderul sindical a precizat că o altă inechitatea este toată manipularea pieţei de energie de către “băieţii deştepţi”.

“Cu toate că la Consiliul Concurenţei, undeva la final de decembrie, s-a dat un raport prin care s-a arătat că anumiţi  “băieţi deştepţi» au fraudat Hidroelectrica cu peste un miliard de euro, instituţiile dorm. Noi credem că se s-a întâmplat acolo, s-a întâmplat peste tot. Dar aceşti «băieţi deştepţi» manipulează piaţa. Manipulând piaţa, producătorii clasici sunt decapitalizaţi, pentru că preţul scade de la o zi la alta. Vă spun că în ultimii ani cred că preţul la producător a scăzut cu peste 30 la sută, în schimb la dumneavoastră, ca şi consumatori, cum  crescut facture? Gândiţi-vă că diferenţa aceasta se duce în buzunarul unora. (…) E normal ca cei care muncesc cel mai milt să primească cel mai puţin şi să fie duşi spre insolvenţă şi spre dispariţie, iar nişte «băieţi deştepţi» să facă profit de sute de milioane de euro, iar statul să stea impasibil?”, a mai spus liderul sindical.

Pârvulescu a precizat că aşteaptă să li se spună în primul rând de ce statul român a pus CEO să dea cărbune şi energie termică în marile oraşe de peste 200 de milioane, iar aceşti bani nu au mai fost plătiţi.

“O companie, în momentul în care nu îşi mai încasează 200 de milioane - şi puţin probabil să se încaseze, pentru că ăsta este statul român -, compania este într-o situaţie foare dificilă. Cerem statului român ca să facă nişte pârghii legale prin care, întrucât ni s-au luat aceşti bani, aceştia să se returneze într-o formă legală, şi sunt destule forme”, a adăugat Pârvulescu.

Aproximativ 60 de mineri au plecat, luni, în jurul orei 8.00, pe jos, din faţa sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcăşeşti - Urdari - Turceni - Işalniţa - Craiova - Slatina - Piteşti - Găeşti  - Bucureşti, într-un "marş al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piaţa de energie din România.

Marţi la prânz, minerii de la Rovinari au ajuns la Filiaşi, iar pe timpul nopţii anterioare au dormit în corturi şi în maşini, la Turceni alăturându-li-se alţi cinci energeticieni.

Marţi noapte, minerii protestatari au înnoptat în comuna doljeană Işalniţa, iar miercuri dimineaţă au trecut prin Craiova, unde s-au întâlnit cu Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului, eliberată săptămâna trecută din arest la domiciliu. Următoarea noapte, şi-au petrecut-o în apropiere de Slatina.

Sâmbătă dimineaţă, ortacii de la Rovinari au ajuns în municipiul Piteşti, iar apoi au plecat spre Bucureşti, unde au ajuns luni. Minerii depun memorii la Guvern şi la Preşedinţie.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.