Un veteran de război în vârstă de 92 de ani care a trăit în exil şi care a avut întrevederi cu Regele Mihai şi cu Papa Ioan Paul al II-lea a fost desemnat, joi, de Ziua Naţională, cetăţean de onoare al judeţului Sibiu. El a fost medic pe front şi a primit distincţia ”Crucea Comemorativă” a celui de-al doilea război mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coriolan Brad, veteran de război, a primit, joi, titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Sibiu. 

El s-a născut în comuna sibiană Gura Râului, în urmă cu 92 de ani, fiind fiul preotului din comună. A primit o educaţie aleasă în familie, mama sa devenind, ulterior, prima femeie notar din România Mare. 

A urmat cursurile Colegiului Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care şi astăzi este unul dintre cele mai renumite licee din judeţ şi a devenit apoi medic, specializându-se în boli interne la Cluj-Napoca şi la Spitalul Fundeni din Bucureşti. 

A fost medic pe front, primind pentru acţiunile sale distincţia ”Crucea Comemorativă” a celui de-al doilea război mondial. 

Între 1972 şi 1976, a fost director medical al Spitalului Judeţean Sibiu, dar, în acea perioadă, a fost ”vânat” de regimul comunist pentru ”originea nesănătoasă”, având în vedere că tatăl său fusese preot, profesor emerit şi inspector şcolar general. 

În 1976, medicul Coriolan Pop a fugit în Germania, invocând o afecţiune medicală a fiului său. A continuat să practice medicina până în 1994, fiind, printre altele, şef de secţie Boli Interne la spitalul din localitatea în care s-a stabilit. 

”În exil a scris articole cu conţinut politic pentru apărarea ţării şi a poporului român şi a fost membru în Consiliul Naţional Român, făcând parte din Biroul Executiv pentru Europa şi America. A păstrat legătura cu personalităţile româneşti aflate în exlis, având întrevederi repetate cu Regele Mihai I, încă din 1982”, se arată în Laudatio. 

De asemenea, Coriolan Brad a fost primit în audienţă de Papa Ioan Paul al II-lea în 24 ianuarie 1986 şi a purtat o bogată corespondenţă cu fostul preşedinte al Franţei Francois Mitterand, pentru ”binele românilor”. 

În primăvara acestui an, Coriolan Brad a primit şi titlul de cetăţean de onoare al comunei Gura Râului. 

La ceremonia de joi a venit însoţit de fiul său, medic şi acesta, în vârstă de peste 60 de ani.

Distincţia este acordată persoanelor care aduc servicii deosebite judeţului Sibiu. De-a lungul timpului, această distincţie au mai primit-o Lucreţia Ciobanu, Ion Besoiu, Corneliu Bucur, Mircea Păcurariu, Iacob Cătoiu, Nicolae Nan, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Ghiţă Bârsan, ÎPS Laurenţiu Streza, Valeriu Olaru şi Ioan Macrea (post-mortem).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.