Guvernul a aprobat, joi, tezele prealabile ale Codului de procedură administrativă, iar pentru prima dată operaţiunile, actele şi contractele vor fi reglementate şi detaliate. ”Codul de procedură administrativă urmăreşte reconstruirea relaţiei dintre administraţie şi cetăţeni, respectiv mediul de afaceri”, a afirmat ministrul Dezvoltării Adrian Veştea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea ministerului, tezele prealabile ale Codului de procedură administrativă care vizează crearea unui cadru comun de reglementare pentru procedura administrativă, de la iniţiere şi până la finalizare, regimul juridic aplicabil operaţiunilor, actelor şi contractelor administrative, transparenţa decizională, simplificarea şi digitalizarea procedurilor administrative.

”Codul de procedură administrativă urmăreşte reconstruirea relaţiei dintre administraţie şi cetăţeni, respectiv mediul de afaceri, transformând procedura administrativă într-un demers mai eficient, transparent şi mai prietenos cu cetăţeanul şi mediul de afaceri, asigurând claritatea şi eficienţa autorităţilor şi instituţiilor publice”, a precizat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.

Astfel, procedurile administrative vor fi mai previzibile şi se vor stabili reguli-cadru aplicabile pentru orice procedură administrativă din administraţia publică.

Pentru prima dată, operaţiunile (avize, acorduri etc.), actele (HG, ordine, dispoziţii, hotărâri, autorizaţii etc.) şi contractele administrative (contracte de concesiune/închiriere bunuri publice etc.) vor fi reglementate şi detaliate.

”Nu în ultimul rând, se vor promova transformarea digitală şi reducerea birocraţiei, precum şi a costurilor administrative din sarcina cetăţenilor şi a mediului de afaceri. Procedurile de control în administraţia publică vor pune accent pe componenta de prevenire, şi nu pe cea de sancţionare, iar cetăţenii şi mediul de afaceri vor beneficia de o procedură clară, coerentă şi eficientă de dialog sau mediere cu autoritatea publică”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.