Primarul Constanţei Vergil Chiţac anunţă că, prin Hotărâre de Guvern, CET Palas a trecut, oficial, din administrarea statutul român, în cea a Constanţei şi că, după înlocuirea conductelor, va fi construit un nou CET pe cogenerare în valoare de aproape 750 de milioane de lei. şi, automat, va fi realizat un sistem centralizat de termoficare nou. ”Ani la rând, zeci de ani chiar, Constanţa a stat pe prima pagină a ziarelor cu festivaluri de prost-gust, cu circ şi cu incompetenţă administrativă crasă”, remarcă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Astăzi am bifat o reuşită uriaşă. Prin Hotărâre de Guvern, CET-ul a trecut, oficial, din administrarea statutul român, în cea a Constanţei. După înlocuirea conductelor, venim cu construirea unui nou CET şi, automat, cu un sistem centralizat de termoficare nou, modern, eficient şi, mai ales, funcţional. Pentru prima oară în România se întâmplă aşa ceva, ocazie cu care mulţumesc Guvernului României şi tuturor acelora cu care am cooperat pentru a realiza acest lucru”, a anunţat pe Facebook primarul Constanţei Vergil Chiţac.
El subliniază faptul că, ”ani la rând, zeci de ani chiar, Constanţa a stat pe prima pagină a ziarelor cu festivaluri de prost-gust, cu circ şi cu incompetenţă administrativă crasă”.
”Aşa am ajuns unde am ajuns. De doi ani şi jumătate, am schimbat paradigma. Investiţii istorice intră în structura şi configuraţia oraşului, în infrastructura de bază fără de care nu poate funcţiona. Sigur, poate nu sunt la fel de spectaculoase precum penele de carnaval din Mamaia, dar sunt vitale şi imposibil de negociat”, scrie Chiţac.
În opinia sa, ”Constanţa de astăzi nu a moştenit absolut niciun proiect major, esenţial, inovator din ultimii 20 de ani”.
”În acelaşi spirit, dacă ceea ce facem noi astăzi e bine sau nu, numai timpul ne-o va spune. Nu avem un mandat deloc uşor, nici eu, nici colegii din Primărie. Dar ne-am asumat să facem lucrurile care contează cu adevărat pentru acest oraş, indiferent de consecinţele conexe. Investiţii şi proiecte nu numai pentru Constanţa de azi, ci mai ales pentru Constanţa următoarelor decenii”, conchide primarul Constanţei.
Concomitent cu construirea unei noi termocentrale, primăria Constanţa a demarat trei etape distincte de înlocuire a infrastructurii de transport agent termic. Ţevile, vechi de peste 50 de ani sunt înlocuite cu fonduri europene. Reprezentanţii primăriei se aşteaptă la reducerea pierderilor cu cel puţin 66% până la finalul anului.
Predarea-preluarea bunurilor se va realiza în baza unul protocol încheiat între Ministerul Energiei şi Municipiul Constanţa în maximum 30 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii.
Conform municipalităţiim la Constanţa se va construi primul CET din ţară finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin intermediul Ministerului Economiei, pentru care a fost semnat contractul de finanţare.
Proiectul, „Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă în municipiul Constanţa”, depus în cadrul PNRR, Măsura de investiţii 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
Prin acest proiect se asigură construirea unei unităţi de producţie a energiei termice şi electrice în cogenerare de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).
Noua sursă va include următoarele:
1.Instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă şi generator electric, cu funcţionare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
2.Instalaţie de producere a apei calde şi aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural şi 2 cazane de abur pe gaz natural;
3. Echipamentele, sistemele şi instalaţiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:
• sistemele de pompare a fluidelor;
• schimbătoarele de căldură pentru transferul termic;
• degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor şi a apei de adaos în reţeaua de termoficare;
• cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curăţire, etc);
• sisteme de monitorizare a emisiilor la coş;
• sisteme de reducere a emisiilor poluante;
• staţia electrică de transformare aferentă noii surse;
• acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienţei de exploatare a instalaţiei de cogenerare de înaltă eficienţă;
• forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.
Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei.
Construcţia va fi realizată în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz flexibilă va fi, conform proiectului, de 97 MW.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.