Asociaţia VeDem Just precizează, în legătură cu cazul fetiţei luată cu forţa de autorităţile statului de la asistentul maternal, în judeţul Mehedinţi, că, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat, a fost decisă adopţia în favoarea unei familii de români stabilită în SUA. În plus, asistentul maternal a refuzat predarea amiabilă a copilului, a tratat cu dispreţ autorităţile şi i-a indus fetiţei ideea că i se vor lua organele de către adoptatori, potrivit asociaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Faţă de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forţa de autorităţile statului de la asistentul maternal, reprezentanţii VeDemJust s-au interesat şi pot comunica public următoarele:
- procedura de adopţie fusese finalizată, după trei ani. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat, a fost decisă adopţia în favoarea unei familii de români(au cetăţenia noastră) stabilită în SUA;

- reprezentanţii ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreţ autorităţile şi inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori;
- acum două luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;
- pe certificatul copilului scrie deja numele părinţilor adoptatori;
- există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopţie. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecţia Copilului, executor judecătoresc şi Poliţie”, se arată într-o postare a asociaţiei VeDem Just pe pagina de Facebook.

Asociaţia spune că este regretabil că presa a prezentat cazul fără o poziţie din partea instituţiei publice ANPDC sau a organizaţiei FONDC care s-au preocupat îndeaproape de acest caz.

Poliţiştii din Mehedinţi au luat, vineri, dintr-o locuinţă din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, o fetiţă de 8 ani care a fost crescută de un asistent maternal, după ce ar fi fost adoptată de o familie din America, ce are şi cetăţenie română. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”. Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia. Senatorul USR Vlad Alexandrescu cere Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Avocatului Copilului să facă anchetă în acest caz. Fetiţa de 8 ani a fost abandonată de familia biologică, iar asistentul maternal a vrut să o adopte, fiindu-i respinsă cererea. În schimb, a fost încuviinţată o adopţie internaţională.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.