Mii de locuitori din patru comune ale judeţului Vaslui sunt fără medic de familie, unele de peste doi ani, din cauza lipsei de specialişti care refuză să-şi deschidă cabinete în această zonă a ţării. De asemenea, alte trei comune şi patru oraşe sunt deficitare la acest capitol, bolnavii fiind nevoiţi să meargă la zeci de kilometri distanţă pentru o banală reţetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judeţul Vaslui se confruntă cu o criză acută de medici de familie, în condiţiile în care mii de locuitori nu pot beneficia de medicina primară în localităţile de domiciliu.

Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, şapte comune şi patru oraşe sunt deficitare la acest capitol. Astfel, comunele Arsura, Coroieşti, Ibăneşti şi Pochidia nu au niciun medic de familie, unele şi de peste doi ani. De asemenea, în Băceşti, Iana şi Vinderei numărul specialiştilor este mult prea mic raportat la populaţia activă, situaţie înregistrată şi în oraşele Vaslui, Bârlad, Huşi şi Murgeni.

”Din păcate, zonele rurale nu mai sunt atractive pentru medicii de familie, în ciuda facilităţilor acordate. În aceste condiţii, populaţia trebuie să meargă în comunele învecinate sau la oraşe pentru consultaţii sau reţete pentru că, aşa după se constată, locurile rămase descoperite nu prea sunt dorite de către alţi specialişti în domeniu”, a declarat, miercuri, pentru News.ro directorul CJAS Vaslui, Mihaela Chitariu.

Pe lângă medicina de familie, judeţul Vaslui se confruntă şi cu un deficit în aceea ce priveşte specialiştii din spitale. Astfel, la nivelul unităţilor sanitare cu paturi ar mai fi necesari aproape 80 de medici, din care 30 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, 32 la Spitalul de Urgenţă Bârlad şi nouă la Spitalul Municipal Huşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.