Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat, joi, în debutul şedinţei Executivului, că vor fi aprobate normele metodologice la Ordonanţa de urgenţă aprobată în ianuarie privind programul ”Prima chirie” prin care persoanele care lucrează la distanţă de peste 50 de kilometri de localitatea de domiciliu pot beneficia de sume de bani pentru plata cheltuielilor de chirie şi întreţinere, precizând că şi cei care s-au mutat de la începutul anului, când a fost adoptată OUG, pot cere retroactiv decontarea chiriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În programul de guvernare, la capitolul politici publice în domeniul muncii şi justiţiei sociale, am avut introducerea programului «Prima chirie», prin care se prevedea că persoanele care lucrează la peste 50 de kilometri de localitatea de domiciliu pot beneficia de sume de bani, 75% aproximativ pentru plata cheltuielilor de chirie şi întreţinere, dar nu mai mult de 900 de lei. Această Ordonanţă a fost aprobată în luna ianuarie”, a declarat ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu a precizat că cei care s-au mutat pentru un loc de muncă de la începutul anului, când a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă, pot cere retroactiv bani pentru chirie.

”Astăzi venim cu normele metodologice şi vestea bună este că şi cei care s-au axngajat după apariţia Ordonanţei pot să beneficieze de aceste sume de bani, deci şi până la apariţia acestor norme metodologice. Practic de acum se pot depune dosarele şi pentru perioada de acum încolo, dar şi între aceste luni, ianuarie şi luna în curs, dacă s-au angajat şi vor ca aceste sume de bani să le fie subvenţionate de către statul român”, a explicat Vasilescu.

Potrivit normelor de aplicare ale Programului “Prima chirie” prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni şi nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii. Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceştia – dacă sunt persoane singure – sau împreună cu familia, nu depăşesc 5.000 de lei/lună.

Prima de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) la noul domiciliu sau reşedinţă, în limita sumei de 900 de lei lunar. În cazul în care persoanele aflate în şomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt înregistrate documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

Totodată, veniturile nete lunare luate în considerare în vederea acordării primei sunt: venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din pensii, venitul minim garantat, indemnizaţia de şomaj, stimulentul de inserţie, indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.

Prima de relocare se acordă lunar, începând din luna următoare depunerii documentelor, pentru o perioadă de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia beneficiarul trebuie să depună lunar documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilităţi, declaraţii şi adeverinţe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii.

Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât şi cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.