Vasile Vlaşin, preşedintele Asociaţiei Părinţi Salvatori afirmă că 70.000 de români îşi pierd viaţa anual în România din cauză că nu li se acordă primul ajutor şi că ar trebui ca aceste noţiuni să reprezinte materie obligatorie în programa şcolară. El a arătat că de la 40 de ani în sus se moare în România din diverse cauze dar cauza principală este că noi, martorii, cei care asistăm la o victimă care are stop cardio-respirator, nu ştim să intervenim corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasile Vlaşin, preşedintele Asociaţiei Părinţi Salvatori, a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, că 70.000 de români îşi pierd viaţa anual în România din cauză că nu li se acordă primul ajutor. 

”Poate sunt subiectiv, ce mi s-a întâmplat mie cu propriul copil care nu a mai putut fi salvat la fel se întâmplă în situaţia a 70.000 de români în fiecare an. Copilaşul meu şi-a pierdut viaţa în urma unui înec. Nu vorbim de înec ci vorbim în special de stopul cardio-respirator pe fondul afecţiunilor cardiace şi ştim că de la 40 de ani în sus se moare în România din diverse cauze dar cauza principală este că noi, martorii, cei care asistăm la o victimă care are stop cardio-respirator nu ştim să intervenim corect”, a declarat el.

Vasile Vlaşin a precizat că în toate ţările care îşi respectă cetăţenii, pregătirea aceasta începe din şcoală.

”Chiar dacă sunt copii mici, acolo se pot preda noţiuni de prevenţie. Ulterior, pe măsură ce ei se dezvoltă şi emoţional şi fizic, li se pot preda şi tehnici de intervenţie, de salvare a vieţii. (..)  Ar trebui să avem ca materie obligatorie în programa şcolară aşa ceva, copiii să fie motivaţi cu medii, cu note. De ce nu ar putea fi acordarea primului ajutor materie de Bacalaureat?”, a menţionat el. 

Vlaşin a precizat că de 7 ani de zile susţine în toată ţara cursuri gratuite de prim ajutor, suport vital de bază, resuscitare, în caz de stop cardio-respirator sau dezobstrucţie de căi respiratorii, sau salvare în caz de înec, fiind iinstructor autorizat al Consiliului European de Resuscitare.

”La cursurile mele au participat parlamentari, consilieri judeţeni, preşedinţi de CJ, oameni în diferite poziţii. Toţi cei care au participat spun că trebuie introdusă în materia obligatorie, nu optional, pentru că învăţarea manevrelor de resuscitare nu se poate învăţa pasiv, doar uitându-te”, a arătat el. 

Vasile Vlaşin a mai spus că defibrilatoarele ar trebui să fie peste tot în spaţiile publice şi a dat exemplul Ungariei, Austriei, la unde se găsesc la muzeu, la hotel, în staţia de autobuz.

”În România în momentul de faţă eu am donat 47 de defibrilatoare în diverse locaţii, localităţi şi mai am ştiinţă de 50 sau 60 de defibrilatoare în spaţiile publice Mai sunt la companii multinaţionale”, a arătat el. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.