Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, s-a întâlnit, marţi, la Cincu, cu ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder. Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală şi a NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării anunţă, marţi seară, că ministrul Vasile Dîncu şi ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, s-au întâlnit cu militarii români şi belgieni  aflaţi la instruire în poligonul Cincu,  contingentul belgian făcand parte din Grupul de Luptă NATO din România. 

”Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală şi a NATO în perspectiva următoarei reuniuni ministeriale, programată pentru 16 iunie, şi a viitorului Summit NATO de la Madrid, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre. Ministrul român al apărării a reiterat faptul că evoluţiile din teatrul de război ucrainean şi potenţialele implicaţii ale acestuia asupra securităţii aliaţilor determină urgentarea procesului de operaţionalizare a Grupurilor de luptă, inclusiv al celui din România”, a transmis Ministerul Apărării.  

Potrivit sursei citate, oficialul român a exprimat aprecierea pentru participarea Belgiei la constituirea Grupului  de luptă aliat din România, sub comanda Franţei, ca dovadă clară a unităţii şi solidarităţii Alianţei, dar şi pentru contribuţia Belgiei la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO. 

”Oficialul român a exprimat convingerea că Centrul de instruire întrunită de la Cincu reprezintă locaţia perfectă pentru găzduirea Grupului de luptă, asigurând mediul corespunzător pentru instruirea multinaţională, cu avantaje relevante în planul creşterii interoperabilităţii. În cadrul discuţiilor, ministrul român al apărării a apreciat deciziile istorice şi măsurile fără precedent adoptate la nivelul UE - dovezi de solidaritate cu poporul ucrainean, de unitate europeană şi euro-atlantică - şi a evidenţiat importanţa sprijinirii Republicii Moldova şi Georgiei în parcursul lor european”, a mai transmis Ministerul Apărării.  

Potrivit instituţiei, de asemenea, ministrul Vasile Dîncu a subliniat utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava pentru eficientizarea asistenţei umanitare acordate cetăţenilor ucraineni şi a punctat măsurile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei. 

”În final, cei doi demnitari au convenit asupra utilităţii şi relevanţei continuării dialogului bilateral, în special în actualul context de securitate, şi al dislocării forţelor belgiene în România”, se mai arată în comunicat.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.