Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu anunţă că, în urma cazului de corupţie în care este urmărit penal IPS Teodosie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod instituirea a două organisme la nivelul Patriarhiei care să cerceteze, în paralel cu autorităţile statului, eventualele cazuri de corupţie în rândul clericilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Tocmai din cauza acestui caz şi a încă unui caz asemănător, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod, în şedinţa din februarie, configurarea foarte clară a două organisme judiciare care să funcţioneze în sensul următor: patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate folosi dreptul său de devoluţiune, deci de transferare a autorităţii sale unui alt ierarh, mitropoliţilor în general, sigur va fi un astfel de organism şi la Bucureşti, şi un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară, care să cerceteze pornind de la suspiciuni, de la apariţia în presă, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autorităţile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv. Neexistând aceste organisme, care se vor întemeia, repet, după şedinţa Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta (cu cazul în care este acuzat arhiepiscopul Tomisului – n.r.), pentru că subiectul nu e bisericesc, e cât se poate de nebisericesc, aş spune, de vreme ce e vorba de, înţeleg, capul de acuzare cumpărare de influenţă”, a declarat Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România. 
 
Potrivit acestuia, prin existenţa celor două organisme ”va fi posibilă o anchetare, o analizare şi o elucidare inclusiv în interiorul Bisericii”.
 
Bănescu a precizat că ideea înfiinţării celor două organisme a pornit de la recentul caz al arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, inculpat de DNA, dar şi în urma unui alt caz semnalat public tot de către jurnaliştii de la Recorder, în care episcopul Ioachim Băcăuanul a fost acuzat că a discutat despre ”cumpărarea” unei parohii pentru care titularul ar fi urmat să plătească 25.000 de euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.