Executivul are în discuţie, ca variante de lucru, majorarea cu 15% a alocaţiilor pentru copii şi a punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro. Alt subiect discutat de Guvern este cel referitor la creşterea salariilor profesorilor de la începutul lunii septembrie a acestui an, după cum prevede Legea salarizării, majorare care ar putea fi momentan amânată, au adăugat sursele citate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Referitor la alocaţiile pentru copii, acestea ar trebui dublate de la 1 august, în urma hotărârii Curţii Constituţionale care a respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a majorării.

Astfel, potrivit legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie, alocaţiile pentru copii ar trebui majorate de la 1 august după cum urmează: 

„- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 

- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.”

Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a afirmat, după decizia CCR, că nu există resursele financiare pentru dublarea alocaţiilor, dar va fi căutată o soluţie pentru că alocaţiile să crească în acest an.

Prin urmare, conform surselor citate de News.ro, Guvernul ia în calcul varianta creşterii alocaţiilor pentru copii cu un procent de 15%.

Referitor la subiect, PSD a ameninţat deja Executivul cu depunerea moţiunii de cenzură, dacă alocaţiile pentru copii nu vor fi dublate de la 1 august. 

Şi majorarea pensiilor cu 15% de la 1 septembrie este în discuţie în Executivul, însă deocamdată acest lucru este la nivel de discuţie, nefiind luată o decizie în accest sens, au adăugat sursele menţionate.

Pe 8 iulie, ministrul de Finanţe Florin Cîţu afirma că pensiile pot creşte cu 10%, chiar dacă efortul financiar va fi mare. Creşterea cu 40%, aşa cum este prevăzută în legea adoptată de Parlament, „ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”, chiar dacă nu exista criza provocată de coronavirus, mai aprecia ministrul liberal.

Potrivit Legii pensiilor aflată în vigoare, pensiile ar trebui să crească cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Cât despre creşterea salariilor pentru profesori de la 1 septembrie a.c., Executivul ia în calcul o amânare a măsurii, potrivit surselor citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.