Publicaţia politico.eu face o analiză a strategiilor adoptate de statele din centrul şi estul Europeni pentru combaterea pandemiei, făcând referire inclusiv la situaţia din România, într-un articol intitulat ”Vara pierdută: ţările central şi est europene plătesc preţul pentru pentru campaniile lente de vaccinare anti-coronavirus”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Jurnaliştii îi citează pe Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, care a spus că o campanie de vaccinare eficientă ar fi fost cea mai bună pregătire pentru al patrulea val al pandemiei, dar şi pe profesorul  Răzvan Cherecheş, care susţine că Guvernul nu s-a pregătit deloc pentru acest val al pandemiei.
 
„În timp ce ţările vest europene se bucură de rezultatele unor campanii de vaccinare de succes, un tablou foarte diferit descrie situaţia din ţările central şi est-europene, unde valul de cazuri şi de decese cauzate de coronavirus ameninţă să copleşească sistemele de sănătate. O vară cu vaccinare în viteza melcului, relaxări ale restricţiilor şi, în unele ţări, frământări politice au creat furtuna perfectă cauzată de varianta Delta. Şi, spre deosebire de valurile anterioare, nu există apetit pentru noi restricţii, fapt care îi face pe unii experţi să avertizeze că unele ţări se îndreaptă spre scenele văzute în Lombardia”, scrie Politico. 
 
Jurnaliştii de la Politico sunt de părere că ezitarea populaţiei cu privire la vaccinarea anti-COVID a fost alimentată de profunda lipsă de încredere a populaţiei în guverne. 
„Mai mulţi experţi au invocat lipsa profundă de încredere în guverne drept motivul cheie pentru rata scăzută a vaccinării. Un sondaj din 2021 realizat de Eurofound arată că cetăţenii din România, Bulgaria şi Letonia au un nivel scăzut de încredere în guvernele lor, mai scăzut deât media Uniunii Europene”, scrie Politico. 
Articolul îl citează şi pe fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă, care a renunţat la portofoliu în luna septembrie.  
„Cea mai bună pregătire pentru valul patru al pandemiei ar fi fost  o campanie de vaccinare eficientă” a declarat Ioana Mihăilă, citată de publicaţia europeană. În acest context, jurnaliştii fac trimitere la situaţia politică din România şi la decizia partidului din care Mihăilă face parte de a răsturna guvernul.
„Deja nu mai avem capacitatea de a trata nici patologia COVID şi nici patologiile non-COVID, iar asta nu înseamnă doar lipsa spaţiilor fizice şi a infrastructurii, dar şi a personalului medical”, a mai declarat Mihăilă. 
Politico a stat de vorbă şi cu expertul în politici publice Mihai Cherecheş, care a declarat publicaţiei că „întreaga vară a fost pierdută”. „Guvernul nu s-a pregătit pentru valul patru – au crezut că acest val va fi unul cu consecinţe minime”, a spus Cherecheş. Acesta crede că relaxările restricţiilor în lunile de vară au legătură cu alegerile interne din partide. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.