Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, noi decrete pentru pensionarea unor chestori de poliţie, între care fostul şef al Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI Ioan-Nicolae Căbulea, cercetat în dosarul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, fostul şef al Jandarmeriei Eugen Meran, demis după violenţele din iarna lui 2012 din Piaţa Universităţii şi Valentin Pescari, fostul şef al Poliţiei Mureş, cercetat pentru fapte de corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele pentru încetarea raporturilor de serviciu pentru chestorul principal de poliţie Ioan-Niculae Căbulea, chestorul principal de poliţie Lucian-Florin Guran şi chestorii Ion Stoica şi Valentin Pescari. De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Eugen Meran din Ministerul Afacerilor Interne. Alte cinci asemenea decrete de eliberare din funcţie a unor generali şi chestori.

Chestorul Ioan-Nicolae Căbulea, fost secretar de stat şi fost şef al Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul de Interne, este cercetat de procurori pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul privind listele electorale de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. În acelaşi dosar au mai fost învinuiţi fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre şi şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanei din MAI Constantin Manoloiu. 

Generalul Eugen Meran a fost şef al Direcţiei General de Jandarmi Bucureşti, fiind demis în februarie 2013, după ce fostul ministru de interne Radu Stroe l-a considerat vinovat pentru violenţele din iarna lui 2012 din Piaţa Universităţii. El a primit însă decizia de neîncepere a urmăririi penale de la procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Valentin Pescari, fostul şef al Poliţiei Judeţene Mureş, a fost trimis în judecată în septembrie 2014, pentru fapte de corupţie, după ce i-ar fi cerut lui Teodor Giurgea, directorul Administraţiei Bazinale de Apă din judeţ, să îi transporte 30 de basculante cu câte 30 de tone de pământ, iar apoi să execute şi lucrările de nivelare a unui teren. În schimbul serviciilor, Pescari urma să dispună mutarea unui poliţist rudă cu Giurgea pe un post mai bun. 

Şi chestorul Lucian Guran, fostul şef al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iese la pensie. În timpul mandatului său a avut loc atacul armat de la coaforul Perla. Raportul de evaluare a activităţii manageriale din cadrul Poliţiei Capitalei dispus atunci de Corpul de Control al IGPR a descoperit unele deficienţe manageriale, însă Guran a fost mutat în funcţia de director general adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI.

Chestorul Ion Stoica a fost şef al inspectoratelor de poliţie din Argeş, Olt şi Vâlcea, iar apoi a fost numit secretarul general al MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, anunţa, în 19 februarie, după bilanţul Poliţiei Române, că într-o lună şi zece zile au fost primite 850 de cereri de pensionare, în baza noilor prevederi legale.

”De la 1 ianuarie până pe 10 februarie, conform noilor prevederi legale, la nivelul Direcţiei de Management al Resurselor Umane a MAI au fost înregistrate în jur de 650 de cereri de pensionare, iar în total, pierderile - repet, o lună şi 10 zile - au fost de aproximativ 850 pe toate armele. Zece mii de cadre reprezintă deficitul de personal pe tot ministerul, la nivelul Poliţiei Române, deficitul este de 5.000 şi este în creştere", declara Petre Tobă.

Deficitul de personal se regăseşte atât în corpul ofiţerilor, cât şi în cel al subofiţerilor (agenţilor). În acest moment, aproximativ 45 la sută dintre subofiţerii şi agenţii Ministerului de Interne au studii superioare, adică aproximativ 36.000 de angajaţi. Dintre aceştia, deja 12.000 deja au depus dosarele pentru concursul de trecere în corpul ofiţerilor. Un calcul simplu arată că, până în acest moment, concurenţa este de 12 pe loc, însă sesiunea de înscrieri încă nu s-a terminat şi este posibil ca şi alţi subofiţeri să participe la concurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.