Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nicio doză de vaccin nu trebuie irosită şi, în condiţiile în care este "aproape imposibil" ca numărul programărilor şi al persoanelor care se prezintă la imunizare să fie acelaşi cu cel al dozelor pregătite, se vor operaţionaliza liste de aşteptare, cu persoane care sunt dispuse să fie vaccinate în condiţiile în care sunt anunţate în termen scurt să se prezinte la centrul de imunizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Fiind flacoane multidoză, este imposibil aproape să faci programările aşa încât la sfârşitul programului de lucru nu va rămâne nicio doză, sunt situaţii în care mai rămân una, două, trei sau patru doze, iar ele trebuie folosite. Nu ai întotdeauna garanţia că vei avea lângă tine persoane din aceeaşi etapă a strategiei, nu putem să mergem pe alternativa de a irosi dozele, adică de a nu le folosi la anumite persoane doar pentru că nu se regăsesc în această etapă a strategiei. Sigur că există măsuri de corectare a acestei situaţii prin existenţa unor liste de aşteptare. Aceste liste de aşteptare vor fi operaţionalizate, deja s-a dispus către centrele de vaccinare să aibă această posibilitate de listă de aşteptare în care persoanele să fie notificate către sfârşitul programului atunci când vom vedea că rămân doze, dar din punct de vedere al impactului, 1.300 de persoane la 550.000 de persoane deja vaccinate înseamnă undeva 0,2 – 0,3%. Practic reprezintă numărul dozelor irosite. Sunt două persoane pe centru, două doze pe centru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24. 
 
El a precizat că situaţia centrului de la Rădăuţi, unde peste 560 de persoane aparţinând etapei a treia de vaccinare au fost imunizate în etapa a doua, nu este una normală.
 
"Sigur că situaţia de la Rădăuţi este o anomalie, sunt 500-600 de persoane care nu aparţineau acestei etape. Evident că este nevoie de evaluări, mai ales în centrele în care se constată aceste abateri, dar, altfel, trebuie să lăsăm la decizia coordonatorului din centrul de vaccinare această opţiune de a vaccina persoane atunci când rămân doze şi, realmente, nu au persoane în centrul de vaccinare unde să le folosească”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.
 
Întrebat cum ar proceda dacă ar fi medic într-un centru de vaccinare şi ar constata că mai sunt doze, Valeriu Gheorghiţă a precizat că ar face demersuri în aşa fel încât dozele respective să nu fie irosite. 
 
"Suntem în pandemie, avem un număr limitat de doze. Nu aruncăm nicio doză. Am încurajat încă de la început reducerea la minimum posibil a irosirii dozelor . (...) Pentru că orice persoană vaccinare este o persoană care va fi, în final, protejată faţă de această boală”, a explicat medicul.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.