Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nu se aşteaptă să mai existe sincope în activitatea de vaccinare, din 16 februarie. "Practic, avem acest backup asigurat pentru că nu am luat în calcul alte tipuri de vaccinuri în estimarea disponibilităţii dozelor”, spune el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat dacă şi alte persoane în afara celor 66.000 care au fost amânate la imunizare din cauza întârzierii livrărilor din partea producătorilor vor fi amânate la vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă a afirmat că nu se va pune problema de noi amânări. 
 
"Nu. Aceste persoane din 30 ianuarie până pe 11 februarie au fost, practic, extrase şi mutate începând din 16 februarie, imediat ce, pe data de 15, vom primi 193.000 de doze de la Pfizer. Practic, din 16 februarie nu estimăm că vom mai avea aceste sincope în activitatea de vaccinare. În momentul de faţă, planurile noastre în baza programărilor existente sunt făcute doar pe disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer. Deci, practic, avem acest backup asigurat pentru că nu am luat în calcul alte tipuri de vaccinuri în estimarea disponibilităţii dozelor”, a declarat Gheorghiţă, la Digi 24.
 
Acesta a precizat că autorităţile se aşteaptă ca după 9 februarie să ajungă în România primele doze ale vaccinului produs de Astra Zeneca, autorizat vineri, însă nu există încă un calendar confirmat al livrărilor de la această companie. 
 
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că autorităţile îşi doresc vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ, "alături de alte categorii de persoane la risc prin natura profesiei” şi de vârstnici şi de cei cu boli cronice.
 
El a menţionat că vaccinarea persoanelor tinere, active, implicate în menţinerea funcţionării infrastructurii critice şi a economiei este la fel de importantă, mai ales că acestea, fiind persoane active, pot fi vectori de răspândire a virusului, mai ales că cele mai multe dintre ele locuiesc şi muncesc în mari aglomerări. 
 
"În condiţii ideale, cred că nu ar fi trebuit să existe nicio prioritizare, în condiţiile în care aveam un număr de doze care să acopere tot necesarul”, a adăugat el.
 
"Ne aşteptăm ca din aprilie să nu mai avem probleme în ceea ce priveşte disponibilitatea dozelor de vaccin”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.