Coordonatorul campanei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că, deşi România are la acest moment o capacitate de vaccinare de 115.000 de persoane zilnic, în realitate se vaccinează doar sub 80.000 de persoane zilnic. El a explicat că în centrele care au disponibil serul AstraZeneca ar putea fi vaccinaţi zilnic, dacă s-ar programa, 31.000 de oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Avem un deficit important de programări în centrele cu AstraZeneca unde am putea să vaccinăm peste 31.000 de persoane în fiecare zi. (...) De astăzi mă aştept să avem circa 80.000 de persoane vaccinate (zilnic - n.r.) având în vedere că a crescut numărul de persoane vaccinate pe flux. (...) Noi facem toate eforturile pentru a creşte ritmul de vaccinare, însă înţeleg perfect ezitarea şi preocuparea oamenilor, în mod deosebit pentru vaccinul de la AstraZeneca”, a afirmat Gheorghiţă, răspunzând unei întrebări, marţi, într-o conferinţă de presă.
 
În ceea ce priveşte serul pe care autorităţile îl pot pune la dispoziţia angajatorilor care doresc că îi vaccineze pe angajaţi, Gheorghiţă a arătat că la acest moment disponibil este doar serul produs de AsraZeneca-Oxford.
 
"Această modalitate de vaccinare se poate asigura, la acest moment, cu un vaccin pe care-l avem disponibil. Singurul vaccin disponibil la nivel de stoc este vaccinul de la AstraZeneca şi este posibilitatea pe care noi o putem oferi, sigur, fără a se simţi cineva constrâns sau obligat să facă acest tip de vaccin. În momentul în care vor exista doze suficiente şi din celelalte tipuri de vaccinuri şi se poate asigura lanţul de frig corespunzător încât să nu compromitem calitatea acestor vaccinuri, va exista posibilitatea de a utiliza şi alte tipuri de vaccinuri", a explicat el.
 
Acesta a ţinut să precizeze că serul AstraZeneca nu este nici mai "slab", nici mai puţin eficient, nu reprezintă "o alternativă la vaccinare”, ci este un vaccin autorizat la nivel european, el dând exemplul Marii Britanii care, folosind acest ser, se află astăzi într-o "situaţie epidemiologică cât se poate de bună”.
 
Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat, într-o postare pe Facebook, că de marţi capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi, încurajându-i pe români să se vaccineze.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.