Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, precizează că persoanele cuprinse în etapa a treia de vaccinare şi care se înscriu pe listele de aşteptare ar putea intra mai repede la vaccinare, dacă există doze în centre şi nu sunt persoane din etapa a doua pentru care aceste doze să fie utilizate. "Nu o să stăm cu locuri libere şi deja începem să includem persoanele din etapa a treia în ordinea în care au fost trecute pe această listă de aşteptare", a afirmat medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Noi vom avea, să estimăm, un număr de câteva milioane de persoane pe această listă de aşteptare. Vor fi notificate în ordinea în care au fost programate, persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani care vor ocupa 75% dintre locurile libere, iar celelalte 25% vor fi ocupate de persoanele care au bifat că fac parte din categoria activităţilor esenţiale. În cazul în care rămân locuri disponibile, nu o să stăm cu locuri libere şi deja începem să includem persoanele din etapa a treia în ordinea în care au fost trecute pe această listă de aşteptare. Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate. Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile, deci, cumva, cred că vom putea depăşi, în centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi după amiază, într-o conferinţă de presă. 
 
Acesta a menţionat că "nu va fi un moment clar delimitat de timp” în care va avea loc vaccinarea persoanelor din a treia etapă, el arătând că persoanele din etapa a doua care nu s-au înscris iniţial în platformă încă o pot face, iar acesta este motivul pentru care s-a estimat debutul etapei a treia în luna aprilie.
 
El a adăugat că există posibilitatea ca etapele a doua şi a treia să se desfăşoare în paralel. 
 
În ceea ce priveşte posibilitatea ca persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 să fie vaccinate cu o singură doză de vaccin, medicul a precizat că este nevoie de mai multe date, iar în prezent, nu există astfel de date care să ateste că acestea ar trebui să primească o singură doză de vaccin. Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre cei care au contractat infecţia cu noul coronavirus după inocularea primei doze de ser, arătând că aceştia vor primi cea de-a doua doză după vindecare. 
 
Medicul a afirmat, de asemenea, răspunzând unei întrebări, că nu s-au observat reacţii adverse mai severe la cei care au trecut prin boală şi care se vaccinează decât la cei care nu au fost diagnosticaţi cu COVID-19. 
 
Întrebat dacă se pot folosi resturi din flacoanele multidoză care rămân pentru compunere de noi doze de vaccin în vederea eliminării pierderilor, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: "Este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane. Este împotriva oricăror reguli de bună practică medicală".
 
El a catalogat drept "prematură" decizia privind administrarea unei a treia doze de vaccin persoanelor obeze, arătând că este nevoie "de mai multe date de siguranţă” în această privinţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.