Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, joi, că în prezent există 1.498 de paturi ATI disponibile pentru pacienţii cu COVID-19, din care 1.335 sunt ocupate. De asemenea, el a arătat că în Bucureşti sunt 13 paturi de ATI pentru copii şi din acestea 10 sunt ocupate. "Lucrurile sunt cât se poate de serioase", a adăugat Voiculescu, menţionând că există, de asemenea, "un progres semnificativ al vaccinării". Voiculescu a reiterat că principala problemă legată de suplimentarea paturilor de Terapie Intensivă este legată de resursa umană. "Am stabilit că pe durata stării de alertă alte specialităţi medicale decât infecţionişti, ATI-işti pot veni în ajutorul colegilor lor (...) cu respectarea protocoalelor de practică medicală", a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aş vrea să transmit un mesaj pentru cei care sunt afectaţi atât de acest virus, cât şi de toate măsurile pe care Guvernul este nevoit să le ia, la fel ca multe autorităţi publice locale. Cred că toată lumea este obosită, aş începe cu medicii şi personalul sanitar, de asemenea, elevii, profesorii, proprietarii de restaurante, toată lumea care este afectată într-un fel sau altul de această pandemie, fie că este afectată de boală sau de celelalte lucruri care privesc pandemia, inclusiv anumite măsuri pe care Guvernul e obligat să le ia", a afirmat Vlad Voiculescu, după şedinţa de Guvern de joi.

Voiculescu a adăugat că, în opinia sa, situaţia este de multe ori judecată greşit, iar "o pandemie e mai mult decât o boală".

"Astăzi avem 1.498 de paturi ATI disponibile, din care 1.335 sunt ocupate. De asemenea, v-aş spune că în Bucureşti sunt 13 paturi de ATI pentru copii şi din acestea 10 sunt ocupate, deci avem doar trei paturi libere în Bucureşti. Lucrurile sunt cât se poate de serioase şi mesajele noastre, ale Ministerului Sănătăţii, ale întregului Guvern, trebuie judecate în această linie", a explicat el.

Ministrul a vorbit şi despre situaţia vaccinării.

"Avem, de asemenea, un progres semnificativ al vaccinării şi vaccinarea, trebuie să spunem, este singura noastră şansă ca acest hop pe care trebuie să-l trecem împreună să fie ultimul sau să fie ultimul de o dimensiune care să afecteze atât de mult viaţa tuturor", a arătat el.

Voiculescu a spus că prin aceste măsuri se încearcă să se câştige timp pentru vaccinare.

"Avem o şansă să avem, spre deosebire de alte ţări chiar din UE, destule vaccinuri ca în următoarele trei-patru luni să avansăm foarte mult în lupta împotriva COVID-19", a declarat el.

El a menţionat că 50.400 de doze de vaccin vor fi donate Republicii Moldova în acest week-end.

Referitor la creşterea capacităţii la Terapie Intensivă, Voiculescu a afirmat: "Se vorbeşte despre paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane. Şi aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiţi şi asistente şi infirmiere şi toţi cei care contribuie, şi pe de altă parte vorbim despre limitări pe care le eliminăm astăzi, limitări date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care îşi doresc să-l facă, şi anume să ajute în secţiile de Terapie Intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiţi pacienţi COVID-19".

Voiculescu a explicat că a fost modificată prin ordonanţă legea sănătăţii.

"Am stabilit că pe durata stării de alertă alte specialităţi medicale decât infecţionişti, ATI-işti pot veni în ajutorul colegilor lor (...) cu respectarea protocoalelor de practică medicală (...) Dacă aceste protocoale sunt repsectaste de către profesionişti, ei nu vor putea fi traşi la răspundere (...) Dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecinţă.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.