Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen, iar autorităţile din cele două ţări stabilesc detaliile tehnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: ”Presiunea asupra sistemului de sănătate creşte de la o zi la alta în toată ţara, prin urmare Ungaria ne-a oferit ajutor în gestionarea crizei. Ne-am consultat de mai multe ori în ultima perioadă cu ministrul ungar al afacerilor externe Szijjártó Péter despre sprijinul pe care îl poate acorda Ungaria României în lupta cu pandemia, astfel că, pe lângă medicamentele necesare tratării infecţiei cu coronavirus, Ungaria ne oferă acum 50 de locuri în secţiile de Terapie Intensivă din cadrul a două spitale apropiate de graniţă, la Debrecen şi Szeged pentru bolnavii Covid. Sarcina noastră cea mai importantă este să salvăm vieţi omeneşti! Însă, dacă nu reuşim să facem faţă singuri unei situaţii dramatice cum este cea de acum, trebuie să cerem ajutor acolo unde ştim sigur că vom găsi înţelegere şi solidaritate. Ungaria a dovedit, din nou, că este un partener de încredere şi îi mulţumim pentru sprijin”, a transmis vicepremierul interimar Kelemen Hunor.
 
ŞTIRE INIŢIALĂ: Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, a anunţat, miercuri, că Ungaria va ajuta România în combaterea pandemiei.
 
Potrivit acestuia, în ultimele zile, Ungaria s-a aflat în contact permanent cu vicepremierul Hunor Kelemen şi cu ministrul sănătăţii, Attila Cseke, pentru a identifica modul în care Ungaria ar putea ajuta România în această situaţie extrem de dificilă.  
 
Ministrul a relatat că, până acum, Ungaria a trimis în România ventilatoare mecanice şi medicamente favipiravir, însă guvernul român a venit cu încă o solicitare: ca Ungaria să preia dintre pacienţii ATI, deoarece “în multe cazuri, capacitatea de tratare a bolnavilor în sistemul de sănătate românesc este la limită”.  
 
Ministrul a anunţat că s-a decis ca ajutorul solicitat să fie oferit, astfel că 50 de pacienţi ATI vor fi preluaţi de Ungaria, aceştia urmând să fie duşi la clinicile din Szeged şi Debrecen. 
 
Péter Szijjártó a menţionat că, în prezent, Ministerul 
Sănătăţii din România şi partea maghiară discută despre detaliile tehnice, printre care şi despre starea pacienţilor care vor putea fi transferaţi. 
 
Se discută şi despre necesitatea traducerii de urgenţă a diagnosticelor medicale în limba maghiară, respectiv despre momentul în care va putea începe transferul pacienţilor, a mai explicat ministrul. 
 
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că este greu de realizat transferul pacienţilor COVID în afara ţării, în special al celor de la Terapie Intensivă deoarece starea lor s-ar putea agrava pe drum.  
 
El a menţionat însă că există discuţii cu Ungaria pentru transferul unor pacienţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.