Noua tulpină de coronavirus a ajuns şi în România, fiind detectată la o femeie din Giurgiu, care din primele date nu ar fi fost plecată din ţară, conform purtătorului de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, care a precizat că aceasta înseamnă că virusul circulă deja în România şi a amintit că e mult mai contagios.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvenţiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balş” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Ministerul subliniază că, având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania naţională de vaccinare, măsurile de protecţie rămân la fel de importante: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor, distanţarea socială şi igiena mâinilor. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”E vorba de o tânără de 27 de ani din judeţiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată şi lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara ţării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunţită.Dacă informaţiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Şi e mult mai contagios. Ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri.”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secţiei clinice VII „Terapie Intensivă Adulţi” şi purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut, joi, ţărilor Europei să reacţioneze mai puternic în faţa "situaţiei alarmante" creată de noua tulpină mai contagioasă a coronavirusului, în timp ce două focare cu risc au fost depistate în Franţa.

"Este o situaţie alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp trebuie să facem mai mult decât am făcut", a spus directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o declaraţie pentru presă. 

22 de ţări din zona Europei, care cuprinde 53 de ţări între care Rusia, au înregistrat cazuri legate de noua tulpină, a precizat OMS.

Conform OMS, noua tulpină "ar putea să înlocuiască progresiv pe celelalte aflate în circulaţie în regiune, aşa cum s-a văzut în Marea Britanie şi din ce în ce mai mult în Danemarca". 

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.