Sindicaliştii Metrorex anunţă că expiră contractul colectiv de muncă, iar negocierile nu au ajuns la un acord, fiind create premisele declanşării unui conflict de muncă. În perioada 10 – 15 noiembrie ar putea declanşa greva generală, dacă nu se va ajunge la un acord. Metrorex precizează că negocierile dintre administraţie şi sindicatul angajaţilor de la metrou continuă, în conformitate cu legea dialogului social, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, dar că solicitatarea acestora de creştere cu 42% a salariilor depăşeşte bugetul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Negocierile dintre administraţia Metrorex şi sindicatul Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) continuă, în conformitate cu legea dialogului social, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă. În cadrul negocierilor reprezentanţii sindicatului USLM au solicitat o majorare consistentă a salariilor. Creşterea de 42% cerută de sindicat depăşeste limita bugetului şi, potrivit reglementărilor legale, nu poate fi acordată pentru că: 1. Ordonanţa nr. 26/2013 prevede că societăţile comerciale şi regiile cu capital majoritar de stat nu pot mări salariul mediu brut lunar cu mai mult de 60% din creşterea productivităţii muncii; 2. Mandatul pe care comisia de negociere a CCM îl are de la Consiliul de Administratie menţionează că, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, negocierea se va face doar în limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat pentru 2018, pentru că mărirea salarială se va acorda de la 1 noiembrie a.c.”, se arată într-un comunicat semnat de directorul general al  Metrorex.

Potrivit acestuia, slariul de bază al angajaţilor angajaţilor Metrorex a crescut în 2015 cu 10%, în 2016 cu 10%, iar de la 1.11.2017 cu 12%. Salariul de bază a fost ajustat cu încă 21%, astfel încât să acopere influenţele aplicării OUG 79/2017 privind trecerea unor contribuţii obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, cu aplicabilitate din 1.01.2018.

”Pe parcursul desfăşurării negocierilor administraţia Metrorex a dat dovadă de transparenţă şi a oferit sindicatului toate datele necesare pentru corecta informare despre situaţia economică a societăţii şi de posibilităţile reale pe care le are compania în soluţionarea revendicărilor formulate de partenerii sociali. Pentru Metrorex, îmbunăţirea condiţiilor de muncă şi funcţionarea în condiţii de siguranţă a transportului călătorilor este o preocupare permanentă. Strategia de investiţii a fost aprobată la nivel de conducere a Ministerului Transporturilor şi vizează modernizarea tuturor staţiilor de pe Magistralele 1,2,3 şi 4 şi a infrastructurii de transport care implicit vor conduce atât la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă (modernizarea staţiilor, a infrastructurii, a ventilaţiei etc.), cât şi a siguranţei circulaţiei, lucrări care deja au început, iar pe anumite tronsoane au fost încheiate”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii Metrorex au anunţat că expiră contractul colectiv de muncă, iar negocierile nu au ajuns la un acord, fiind create premisele declanşării unui conflict de muncă. În perioada 10-15 noiembrie ar putea declanşa greva generală, dacă nu se va ajunge la un acord.

”Avem două mari nemulţumiri: una legată siguranţa circulaţiei, din ce în ce mai des apar probleme cu mii de călători în ele şi a doua este legată de negocierea contractului colectiv de muncă. Nu ne-am înţeles deocamdată”, a declarat, vineri, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor de la metrou.

Potrivit acestuia, contractul colectiv de muncă expiră sâmbătă, iar negocierile nu s-au soldat cu un acord.

”Mâine expiră contractul, nu am ajuns la înţelegere, ceea ce o să ducă la declanşarea conflictului de muncă. Sunt create premisele declanşării conflictului de muncă care nu este exclus ca, în perioada 10 – 15 noiembrie, să se ajungă la grevă generală. Ar fi păcat după 9 ani să ajungem din nou într-o astfel de situaţie”, a mai spus Rădoi.

Sindicaliştii cer, în principal, majorări salariale şi angajarea de personal. În cursul zilei de vineri mai este programată o rundă de negocieri. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.