Masca este obligatorie în Bucureşti în ”spaţii publice pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”, începând de luni, de la ora 0:00, potrivit unui comunicat al Prefecturii. Prefectura însă nu a putut preciza ce implică această măsură, respectiv la ce spaţii se referă, în timp ce DSP a transmis că purtarea măştii se referă strict la spaţiile menţionate în hotărârea invocată de comunicat. Ulterior, Prefectura a transmis că va veni cu precizări. După câteva ore, instituţia a precizat că este vorba despre o eroare de redactare şi că după ”spaţii publice” urmează enumerarea celor în care purtarea măştii devine obligatorie. Prefectura face această corectură deşi formularea din ANEXA 2 a HG de prelungire a stării de alertă este cea din decizia anunţată iniţial, respectiv cu virgulă după ”spaţii publice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ”​Întrucât redactarea reglementării obligativităţii măştii de protecţie a creat confuzie în rândul publicului, în ceea ce priveşte definirea noţiunii de spaţiu public, urmare solicităriilor venite din mass media, am cerut clarificări asupra acestui aspect   Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti- care, prin d-na director Oana Nicolescu-conducătorul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea de îmbolnăviri în masă, a constatat strecurarea unei erori materiale în redactare, astfel că vom proceda la publicarea Notei de îndreptare”, anunţă Prefectura Capitalei, eroare fiind aceea, că după ”spaţii publice” urmau ”:” si enumerarea spaţiilor în care se va utiliza masca.
Aceasta deşi şi Anexa 2 a HG invocată de Prefectură conţinea aceeaşi eroare.
 
Documentul transmis de Prefectura Capitalei poate fi consultat AICI
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”În aplicarea prevederilor art.1 din Anexa 2 la HG nr.932/2021 pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se  instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”, a transmis Prefectura Capitalei, ca urmare a creşterii incidenţei cazurilor de COVID-19 la 4.35 la mia de ocuitori, măsura urmând să intre în vigoare începând cu data de 27.09.2021, ora 00.00.
Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a precizat că obligativitatea purtării măştii se referă strict la spaţiile enumerate.
”Pentru o interpretare corectă, în vederea respectării şi aplicării corecte o normelor (Hotărâri CMBSU) Instituţia Prefectului- Municipiul Bucureşti  va comunica clarificări”, a transmis ulterior Prefectura Capitalei.
De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului  cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 
 STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deserveşte, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf.
           Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează: 
- în autobuze şi troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi;
- în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uşi.
            STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video şi prin afişare în mijloacele de transport în comun.
 Metrorex SA va informa şi îndruma publicul călător prin instalaţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.
          ”Menţionăm că regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020. Totodată,  în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul Municipiului Bucureşti se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare”, menţionează decizia Comitetului Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.