Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că nu a fost luată încă o decizie cu privire la solicitarea Consliului Local pentru Situaţii de Urgenţă de a fi declarată starea de alertă în Sectorul 1, deoarece încă nu a primit toate datele necesare. El a adăugat că aşteaptă în cursul zilei de marţi informaţii de la Garda de Mediu care să transmită ce a identificat în legătură cu problema ridicării gunoiului în sector. „Serviciile publice de salubritate trebuie asigurate în mod constant. Prestatorul nu poate opri asigurarea serviciilor. Oprirea acestor servicii şi oprirea colectării nu poate să ducă decât la concluzia că într-adevăr serviciile de salubritate, de utilitate publică intră în colaps, ceea ce ar determina necesitatea unei măsuri rapide”, a mai spus Stoica. Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a afirmat că au fost dispuse controale la toţi prestatorii de servicii de salubritate din Bucureşti şi vor fi controale şi la toate primăriile de sector, nu doar la cea a Sectorului 1. „Căutăm toate elementele care ne-ar putea duce de exemplu spre o plângere penală, indiferent de părţi, că vorbim de primărie sau de salubrist”, a explicat Berceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „La acest moment nu am luat încă o decizie în sensul acceptării sau nu a solicitării Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 pentru că nu am încă toate datele. Am primit parţial de la Agenţia de Mediu un răspuns. Dumnealor au monitorizat eventuale depăşiri ale indicatorilor, concentraţii de gaze sau PM 10, PM 2. Nu am descoperit depăşiri ale acestora. DSP a luat măsuri împotriva prestatorului, a amendat prestatorul cu 4.000 lei şi a dispus ca acesta să îşi reia activitatea în 12 ore, ceea ce s-a întâmplat şi către populaţie în 48 de ore. La fel lucrul acesta am văzut că se întâmplă. Aşteptăm pentru mâine Garda de Mediu să ne răspundă care sunt lucrurile pe care dumnealor le-au identificat. Ne aşteptăm ca prestatorul să îşi continue activitatea. Orice fel de întârziere sau de sistare a activităţii poate să ducă imediat la o decizie rapidă”, a declarat luni Alin Stoica. 

Prefectul Capitalei a adăugat că prestatorul are obligaţia să asigure continuitatea serviciilor publice de salubritate. Reacţia a venit în contextul unei întrebări despre faptul că Romprest a spus că până la 19.00, luni seara va mai strânge gunoiul, aceasta fiind perioadă pentru care s-a înţeles cu staţiile de sortare ca să primească gunoi, fără a plăti preţul pe tonă, aşteptând ca Primăria Sectorului 1 să plătească măcar o parte din facturile restante.

Stoica a fost întrebat ce s-ar putea întâmplăa dacă primăria nu va achita nici măcar o parte din facturile restante şi a răspuns: „Nu voi intra în discuţia comrcială dintre autorităţi şi prestator. Ceea ce trebuie să spun este că serviciile publice de salubritate trebuie asigurate în mod constant. Este o responsabilitate a autorităţilor şi a prestatorului. Prestatorul nu poate opri asigurarea serviciilor. Oprirea acestor servicii şi oprirea colectării nu poate să ducă decât la concluzia că într-adevăr serviciile de salubritate, de utilitate publică intră în colaps, ceea ce ar determina necesitatea unei măsuri rapide”.

„Dacă există o problemă de executare a contractului, atunci instanţa trebuie să se pronunţe şi, până la pronunţarea instanţei, serviciile trebuie în continuare asigurate. Fiecare parte, în mod normal, trebuie să îşi execute obligaţiile contractuale de bună credinţă şi în totalitate. Eu nu am studiat acest contract. Eu cred că este în atribuţia instanţelor judecătoreşti să se pronunţe pe o eventuală încălcare de contract. La acest moment noi ne uităm la asigurarea serviciului şi la continuitatea acestuia”, a mai explicat prefectul Capitalei.

UPDATE „Suntem în control la Sectorul 1, la ambele părţi – şi la Primărie şi la salubrist. Am demarat deja astăzi controale la toţi salubriştii din Bucureşti şi vom merge şi la toate primăriile din Bucureşti. Vrem să vedem ce a dus la acest moment nedorit, vrem să vedem de fapt fluxul tehnologic al deşeurilor, cum ajuns ele să fie colectate de la populaţie, că sunt colectate pe fracţie sau dacă ajung să fie sortate, în ce condiţii sunt sortate, în ce condiţii sunt depozitate. Partea de conflict financiar între cele două entităţi (Primăria Sectorului 1 şi Romprest – n.r.) nu ţine de noi. Controlul se află în desfăşurare. Nu mă pronunţ în niciun fel. Căutăm elemente care duc spre acte contravenţionale sau mai clar spre acte infracţionale. Căutăm toate elementele care ne-ar putea duce de exemplu spre o plângere penală, indiferent de părţi, că vorbim de primărie sau de salubrist”, a declarat Octavian Berceanu, întrebat luni la Digi 24 care va fi deznodământul privind situaţia din Sectorul 1.

Chestionat dacă există şanse să se repete situaţia ca cea din Sectorul 1 şi în alte zone sau sectoare, şeful Gărzii de Mediu a răspuns: „Există şansa asta să se întâmple cu orice salubrist din ţară, atunci când nu sunt respectate clauzele contractuale sau una din părţi invocă motive de nerespectare. Există legislaţie în vigoare, OUG 195, dacă îmi aduc bine aminte, la articolul 90, litera f, chiar spune clar negru pe alb că administraţia locală şi salubristul desemnat delegat sunt obligaţi să asigure serviciile de salubritate în UAT, în localitatea respectivă. De ce? Pentru că nu este un contract clasic între două părţi. E un contract în care salubristul beneficiază de un monopol şi atunci are nişte obligaţii extinse faţă de cetăţeni”.

ŞTIREA INIŢIALĂ Alin Stoica a mai spus că încă aşteaptă un răspuns de la DSP Bucureşti, pentru ca ulterior să poată fi luată o hotărâre. 

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat vineri că vrea declararea stării de alertă ca urmare a situaţiei sanitare generate de faptul că gunoiul nu mai este ridicat de firma de salubrizare Romprest, fiind pentru a doua oară când locuitorii sectorului se confruntă cu această situaţie.

Prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat vineri, referitor la problema gunoiului menajer neridicat din Sectorul 1, că soluţia cea mai rapidă ar fi ca Romprest să îşi îndeplinească obligaţiile. El a mai precizat că legea prevede obligaţia administraţiei locale şi a prestatorului să asigure continuitatea serviciilor publice. Acesta a mai declarat Instituţia Prefectului este interesată dacă există sau nu o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei şi în funcţie de asta poate fi luată o decizie cu privire la solicitarea edilului Sectorului 1.

De asemenea, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu a afirmat sâmbătă că a mers pe teren în sectorul 1 - unde gunoiul nu a mai fost ridicat din cauza disputei între firma de salubritate şi administraţia locală - şi a constatat că ploaia a îmbibat deşeurile neridicate, iar din acestea a început să se scurgă levigat, care „miroase groaznic”. Acesta a susţinut că Garda de Mediu a demarat controale la firmele de salubritate „ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple” pentru ca situaţia se la sectorul 1 „să nu fie un precedent periculos”.

Operatorul de salubritate Romprest a anunţat, sâmbătă seară, că va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru golirea autospecialelor încărcate cu deşeuri în staţiile de sortare aparţinând altor trei companii partenere.

„Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis firma de salubritate.

Pe de altă parte, primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a transmis, după ce Romprest a anunţat că reia activitatea de salubrizare în sector, că Primăria va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj acţionarilor Romprest şi va cere ridicarea licenţei. Totodată, ea va cere rezilierea contractului cu această companie.

La începutul acestei luni operatorul de salubritate Romprest a anunţat, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, conform primarului Clotilde Armand.

Romprest acuza că „în mandatul actualului primar, aplicarea clauzelor contractului şi a prevederilor legale este discreţionară”.

„Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionara a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 milioane aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile”, a transmis Romprest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.