Peste 20 de mii de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei. Celebrul pianist german Davide Martello a cântat în mijlocul manifestanţilor. În piaţă au fost şi politicieni, între care Dacian Cioloş, Rareş Bogdan şi Eugen Tomac. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, la punctul de comunicare din Piaţa Victoriei, că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august va fi centrată în primul rând pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu participanţii la manifestaţii. Manifestaţii de protest au fost organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, dar şi în marile oraşe din ţară. Brigada Rutieră a instituit mai multe restricţii de circulaţie în Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Gardurile amplasate de jandarmi sunt la limita înconjurătoare a clădirii Guvernului. La ora 22.15 jandarmii vor discuta cu organizatorul manifestaţiei, având în vedere că atunci expiră autorizaţia pentru acest protest. 

Oamenii au început să plece din Piaţa Victoriei.

UPDATE: La ora 21.00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au scandat „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii”,„Jandarmeria apără hoţia”.

UPDATE: Circulaţia rutieră a fost închisă complet în Piaţa Victoriei, în jurul orei 20.45.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat că până acum la protestul din Bucureşti nu s-au înregistrat incidente deosebite, iar în zona filtrelor realizate înainte de intrarea în Piaţa Victoriei au fost interceptate patru persoane care aveau asupra lor arme albe sau materiale pirotehnice şi duse la poliţie. 

UPDATE: Proteste au loc şi la Sibiu, şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov.

Aproape o mie de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii din Iaşi, scandând lozinci împotriva PSD. Printre protestatari se numără şi ieşeni care lucrează în străinătate şi care au venit în vacanţă în România.
 
“Am venit din Italia, lucrez şi stau acolo, dar nu pot rămâne nepăsător la ce se întâmplă în ţară. Nu ştiu dacă mă mai întorc, însă nu mai pot suporta când văd atâta nedreptate“, a spus Mihai N.
 
Manifestanţii au fluiere şi vuvuzele şi au venit cu steaguri tricolore, ale Uniunii Europeane şi ale SUA. Cei prezenţi la eveniment au scandat “Demisia“,“Hoţii, Hoţii“,“Justiţie, nu corupţie“, “Criminalii“ şi “PSD, ciuma roşie“.
 
“Nu cred că PSD va pleca de bunăvoie de la putere. Ei sunt o caracatiţă, nu cedează uşor. Am venit la protest din simţ civic, o fac de fiecare dată când simt că democraţia este în pericol“, a spus Viorel Paraschiv, profesor de geografie.
 
În piaţă şi-a făcut apariţia şi senatorul USR de Iaşi, Dan Lungu, el afirmând că a venit în calitate de cetăţean. “Pentru a rupe pisica avem nevoie de anticipate, dar e greu de crezut că se ajunge acolo. La limită, s-ar putea, dar nici preşedintele nu pare hotărât“, a spus senatorul USR Dan Lungu.
 
Jandarmii au instalat garduri metalice în centrul oraşului. 

UPDATE: Celebrul pianist german Davide Martello cântă, la ora 20.00, la protestul din Piaţa Victoriei

UPDATE: În jurul orei 19.30, cei care au plecat în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns în Piaţa Victoriei.

Pe traseu, oamenii au purtat un drapel tricolor şi un steag al UE de mari dimensiuni, au afişat „ALO 112” şi au scandat ”Demisia”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „10 august”.

În Piaţa Victoriei a fost amenajat şi un altar în memoria Alexandrei şi Luizei, victimele tragediei de la Caracal.

UPDATE: Forţele de ordine au găsit un cuţit asupra unui bărbat, la un filtru de la protestul din Piaţa Victoriei

UPDATE: La ora 18.30, numărul protestatarilor a depăşit 2.000 şi oamenii continuă să sosească în Piaţa Victoriei.

Câteva zeci de persoane s-au strâns în Piaţa Revoluţiei şi au plecat în marş din faţa Ministerului de Interne spre DIICOT şi vor ajunge apoi în Piaţa Victoriei.

UPDATE: Jandarmeria: Nu au fost înregistrate incidente / Nu sunt tunuri cu apă în Piaţa Victoriei

UPDATE: În jurul orei 17.30, a avut loc şi un conflict cu jandarmii din cauza unei maşini care nu este autorizată să staţioneze în zonă adusă de Cristian Dide.

Dide a adus încă de dimineaţă o maşină cu platformă în piaţă, însă nu are autorizaţie pentru a ţine autovehiculul acolo.
 
Forţele de ordine l-au amendat şi au încercat pe tot parcursul zilei să îl convingă să ducă maşina din piaţă, însă fără succes.
 
În urmă cu puţin timp, jandarmii au percheziţionat maşina, fiind huiduiţi de protestatari.
 
Oamenii au strigat „Jandarmeria apără hoţia” şi au înconjurat autovehicului.

UPDATE: Câteva sute de persoane erau, la ora 17.00, în Piaţa Victoriei.

Cei mai mulţi stau în zona Muzeului Antipa, pentru că este umbră.

Şi în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, sunt câteva zeci de oameni.

UPDATE: Jandarmeria a instalat dispozitive de protecţie în Piaţa Victoriei şi va face filtre pentru verificarea persoanelor cu bagaje voluminoase

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a precizat, la punctul de comunicare din Piaţa Victoriei, că au fost instalate dispozitivele de protecţie în spaţiul în care se va desfăşura protestul şi vor fi realizate şi filtre de acces către Piaţa Victoriei pentru verificarea persoanelor care au bagaje voluminoase.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a afirmat că au intrat în vigoare restricţiile de trafic în zona Piaţa Victoriei. 

Primii protestatari au sosit în Piaţa Victoriei încă înainte de ora 12.00.

CITEȘTE ȘI Câteva zeci de maşini de la Iaşi, în drum spre Bucureşti, pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei
CITEȘTE ȘI Jandarmeria: Misiunea noastră de astăzi va fi centrată în primul rând pe dialog/ Vor fi dispozitive formate din echipe de dialog, care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu cei care participă la manifestaţii

”Sâmbătă, 10 august a.c., Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor, cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice. Prezenţa jandarmilor la aceste manifestaţii publice este o obligaţie legală şi are ca scop asigurarea unui cadru de siguranţă pentru participanţi şi a tuturor condiţiilor care să permită cetăţenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor şi a libertăţilor garantate de Constituţia României”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Sursa citată a precizat că organizatorii au comunicat faptul că, începând cu ora 14.00, până la ora 22.15, va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17.00 - 21.00, o altă manifestaţie în Piaţa Revoluţiei.

”Echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menţinerea permanentă a legăturii cu organizatorii şi participanţii şi ne bazăm pe colaborarea cu aceştia pentru a-i îndepărta pe cei care provoacă sau instigă la violenţă. Facem apel la toţi participanţii la aceste adunări publice să manifeste (manifesteze - n.r.) paşnic, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial”, a mai transmis Jandarmeria.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la manifestaţii sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Organizatorii protestului care va avea loc în Piaţa Victoriei au anunţat că aşteaptă 250.000 de participanţi şi i-au sfătuit să vină cu sticle de apă, având în vedere că va fi foarte cald.

De altfel, şi Primăria Capitalei va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă. În plus, vor fi amplasate în zonă 100 de toalete ecologice.

Protestul din Piaţa Victoriei este organizat pentru a cere pedepsirea celor vinovaţi de violenţele din 10 august 2018. 

”Pe 10 August ieşim cu toţii în Piaţa Victoriei aşa cum am ieşit anul trecut când românii din diaspora s-au alăturat fraţilor lor rămaşi în ţară împotriva unei majorităţi politice al cărei unic scop a fost să-şi scape politicienii corupţi de problemele cu legea, mergând până în punctul în care ar fi fost în stare să elimine cu totul infracţiunile din Codurile Penale. Anul acesta ieşim să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru modul în care au ales forţele de ordine conduse de Carmen Dan să se comporte cu românii ieşiţi la protest împotriva Guvernului. A trecut aproape un an, iar ancheta dosarului 10 August nu pare să înainteze. Cei care ne-au încălcat drepturile în stradă, spărgând protestul paşnic cu gaze, pulane şi tunuri cu apă îşi văd de treabă liniştiţi, sunt încă în funcţii”, au transmis organizatorii.

Aceştia spun că ies în stradă în 10 august pentru a cere pedepsirea vinovaţilor pentru violenţele de la protestul de anul trecut.

Ieşim în Piaţă să le arătăm că nu am uitat cum ne-au încălcat drepturile şi cum ne-au umilit! Ieşim în Piaţă să cerem ca dosarul 10 August să fie cât mai repede soluţionat, cei care au abuzat de funcţii să fie pedepsiţi prin lege, iar celor cărora li s-au încălcat drepturile să li se facă dreptate! Ne vedem în Piaţa Victoriei pe 10 August!”, au mai transmis organizatorii.

Cealaltă manifestaţie este programată la ora 17.00 în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, iar participanţii ar urma să plece apoi în marş spre Piaţa Victoriei.

La Bucureşti va fi prezent şi celebrul pianist german Davide Martello, care a anunţat pe Facebook că şi-a anulat următoarele concerte din Germania pentru că în data de 10 august, la Bucureşti va avea loc o mare manifestaţie împotriva corupţiei din România de la care nu vrea să lipsească.

Artistul a fost prezent anul trecut, la o lună de la reprimarea violentă a manifestaţiei antiguvernamentale din 10 august, când Jandarmeria a intervenit în forţă pentru a elibera Piaţa, unde a susţinut un concert. Protestul a fost intitulat "Gust de libertate/ A taste for freedom". 
 
Pianistul Davide Martello este celebru pentru faptul că şi-a dus pianul în multe zone de conflict din lume, cum ar fi în Piaţa Taksim din Istanbul, la Battaclan, în Euromaidanul din Kiev sau în Afghanistan, unde a susţinut concerte.
 
Pentru buna desfăşurare a manifestaţiilor, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsurile specifice, pentru restricţionarea temporară a traficului rutier, astfel:

-  începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe Str. Arh. Ion Mincu;

- începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre Str. Berzei şi Bd. Ion Mihalache.

- între orele 17.00 – 22.15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Iancu de Hunedoara. 

Va fi păstrată o zonă de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează: 

- pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor şi Str. Duliu Zamfirescu;

- pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris şi Str. Louis Blanc;

-pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris şi Bd. Iancu de Hunedoara;

- breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;

- trotuarul şi banda I de circulaţie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României. 

Poliţiştii recomandă următoarele rute alternative:

- Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti;

- Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

”În funcţie de evoluţia situaţiei operative şi de numărul participanţilor, Brigada rutieră va comunica şi alte restricţii ale traficul rutier de pe alte artere care converg spre Piaţa Victoriei”, a mai transmis Jandarmeria.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule:
* să oprească ori să staţioneze doar în locurile special amenajate;
* să îşi păstreze calmul în cazul în care se află în zone aglomerate;
* să respecte semnalele şi recomandările poliţiştilor rutieri care se află în punctele de deviere;
* să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.

”În vederea asigurării transparenţei şi corectei informări a populaţiei, pentru ziua de sâmbătă, 10 august 2019, în Piaţa Victoriei va fi amplasat un Punct de comunicare publică unde comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor vă vor informa permanent despre dinamica misiunilor noastre”, au mai transmis jandarmii.

Prima declaraţie de presă va avea loc sâmbătă, la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, la punctul de informare publică situat la intrarea pe strada Paris.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violenţele nu a fost finalizată.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.