Peste 20.000 de oameni au protestat în Bucureşti, duminică seară, mergând în marş din Piaţa Victoriei până la Palatul Parlementului. Traficul rutier a fost blocat în centrul Capitalei. La un moment dat, au existat îmbrânceli între protestatari şi jandarmi, iar manifestanţii au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”. Manifestanţii au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”. La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte. În zonă, pe lângă numeroşi jandarmi au fost mobilizaţi şi luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie, aşa-numiţii ”mascaţi”. Duminică seară, Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an. Manifestaţii au loc duminică seară în zeci de oraşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cioloş, la protest: Noi ne războim pe legile justiţiei
CITEȘTE ȘI Mesajul Jandarmeriei: Asigurăm fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic

UPDATE 22:13 - Protestul din Bucureşti împotriva modificărilor la legile justiţiei se încheie. Mii de oameni au mers în marş din Piaţa Victoriei până la Parlament

Protestul din Bucureşti împotriva modificărilor la legile justiţiei, care a început la ora 18.00 în faţa Guvernului, se încheie. Mii de oameni au mers în marş din Piaţa Victoriei până la Parlament.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Punctul final al marşului de peste două ore al manifestanţilor din Bucureşti a fost intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”Demisia”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Anticipate, nu imunitate”.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

UDATE 21:59 - La intrarea în Camera Deputaţilor, manifestanţii au aprins luminile telefoanelor şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia”

Manifestanţii din Bucureşti au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”.

Protestatarii au mai scandat şi ”Demisia”.

La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte.

În zonă, pe lângă numeroşi jandarmi sunt masaţi şi luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie, aşa-numiţii ”mascaţi”. De altfel, aceştia au fost prezenţi şi în Piaţa Victoriei, încă de la începul protestului.

UPDATE 21:19 - Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului

Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, dar coloana se întinde încă pe Bulevardul Unirii.

Oamenii strigă ”Hoţii”.

Manifestanţii au plecat cu aproape două ore în urmă din Piaţa Victoriei.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenind foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă.

Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti au mers în faţa coloanei de manifestanţi.

Circulaţia rutieră a fost oprită pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Magheru şi pe Nicolae Bălcescu. 

UPDATE 20:38 - Oamenii care manifestează în Bucureşti au ajuns la Piaţa Universităţii. Traficul rutier este blocat în centrul Capitalei

Cei peste 15.000 de oameni care manifestează în Bucureşti au ajuns la Piaţa Universităţii, iar acum se îndreaptă spre Piaţa Unirii. Coloana se întinde de la Piaţa Romană până dincolo de Piaţa Universităţii. Traficul rutier este blocat în centrul Capitalei.

Nu se circulă nici pe Bulevardul Lascăr Catargiu, nici pe Magheru şi nici pe Nicolae Bălcescu. Oamenii se îndreaptă spre Parlament, cu opriri în faţa Ministerului Justiţiei şi Curţii Constituţionale. 

UPDATE 20:00 - Mii de oameni în marş pe Bulevardul Magheru: ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Jandarmii au retras cavaleria

Mii de oameni sunt în marş pe Bulevardul Magheru din Capitală şi scandează ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Jandarmii au retras cavaleria.

Circulaţia rutieră este complet blocată pe Bulevardul Magheru, unde sunt în marş peste 15.000 de oameni.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenit foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă.

Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti merg în faţa coloanei de manifestanţi.

Traficul rutier este oprit pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

UPDATE 19:37 - Cei aproximativ 10.000 de oameni care s-au adunat în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament. Îmbrânceli între protestatari şi jandarmi

Cei aproximativ 10.000 de oameni care s-au adunat în Piaţa Victoriei au plecat, la ora 19.30, în marş spre Parlament. La această oră, sunt îmbrânceli între protestatari şi jandarmi, iar manifestanţii strigă ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

Circulaţia rutieră este oprită pe sensul de mers către Piaţa Romană.

Protestatarii au vrut însă să treacă de cordonul de jandarmi, însă au fost opriţi, ceea ce a dus la îmbrânceli.

Începând cu ora 18.00, oamenii s-au adunat în Piaţa Victoriei. Ei au scandat ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Demisia”, ”Dragnea, nu uita, puşcăria e a ta”. Ei au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

Un amplu dispozitiv de jandarmi şi poliţişti a fost desfăşurat în Piaţa Victoriei şi pe traseul anunţat de manifestanţi, inclusiv cavaleria.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 19:10 - Numărul oamenilor care protestează în Piaţa Victoriei a ajuns la aproape 5.000

Numărul oamenilor care protestează în Piaţa Victoriei a ajuns la aproape 5.000. În mai puţin de jumătate de oră, aceştia ar urma să plece în marş spre Parlament.



Manifestanţii aflaţi în Piaţa Victoriei scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Demisia”, ”Dragnea, nu uita, puşcăria e a ta”. Ei au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

UPDATE 18:35 - Peste 2.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei

Manifestanţii aflaţi în Piaţa Victoriei scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”DNA să vină să vă ia” şi ”Demisia”. Ei au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

La această oră, circulaţia rutieră dinspre Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor înspre Piaţa Victoriei a fost oprit.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Grupuri mari de oameni continuă să soseacă în piaţă.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Protestele sunt programate duminică seara, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

"PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat", se arată pe pagina evenimentului.

Un număr de 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au lansat un apel către români să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Semnatarii apelului lansat pe Facebook, între care se numără Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010.

"Confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de Guvern împotriva societăţii civile, atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE, haosul fiscal şi deprecierea accelerată a leului, creşterea preţurilor şi a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene şi NATO. Consecinţele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunităţii politicienilor şi a sărăciei", se arată în apel.

Organizaţiile civice care îi cheamă pe oameni să protesteze din nou în stradă, duminică, spun că România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând opiniile şi interesele legitime ale societăţii civile şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti care s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiţiei.

"Singura preocupare permanentă a guvernării sunt „drepturile” infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi. Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene", mai arată iniţiatorii protestului.

Ei mai spun că de la 1 ianuarie salariaţii sunt lăsaţi la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuţiilor, dar şi pentru finanţarea sistemului de pensii şi cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuţiile, dar şi pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile.

"Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii.Pentru toate acestea chemăm românii în stradă pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia, autoritarismul şi sărăcia.Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose şi a principalilor vinovaţi pentru actuala stare de fapt – domnii Dragnea şi Tăriceanu – din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, şansele românilor de a trăi într-o societate aşezată şi prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste şi competenţă vor fi iremediabil distruse", adaugă semnatarii apelului lansat pe Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.