Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Daniel a solicitat, miercuri la o întâlnire a reprezentanţilor cultelor cu reprezentanţi ai statului, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie. Părintele Patriarh Daniel a mai cerut Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care e alocat sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciolacu, după ce Patriarhul Daniel a cerut Executivului creşterea salariului personalului neclerical al cultelor la nivelul salariului minim pe economie: Guvernul va sprijini activităţile cultelor religioase

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a transmis Preafericitul Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc, miercuri, la Muzeul Naţional de Artă al României, potrivit basilica.ro.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a mai anunţat că foloseşte această „ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”.

Atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât şi o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv, asigură premisele dezvoltării activităţilor cultelor recunoscute şi în acest ana mai subliniat Preafericitul Daniel.

El a adăugat că propunerea declarării zilei de 16 mai ca Ziua libertăţii religioase în România este „una foarte potrivită şi actuală”.

„Astăzi, Biserica Ortodoxă Română are convingerea că, în cooperare cu instituţiile Statului, poate să aducă, alături de celelalte culte religioase, o contribuţie majoră şi benefică la viaţa societăţii româneşti mai ales în plan spiritual, cultural, educaţional şi social-filantropic. Această misiune derivă nu numai din nevoile contextului social de astăzi, ci în primul rând din mesajul Evangheliei lui Hristos, care nu desparte iubirea faţă de Dumnezeu de iubirea faţă de oameni, fiindcă Dumnezeu iubeşte pe toţi oamenii şi doreşte mântuirea lor”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a afirmat, după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor recunoscute în România că oamenii au nevoie de repere şi tradiţii, iar datoria statului este să sprijine fiecare cult, proporţional cu nevoile lui. El a mai spus că   sunt vectori de susţinere a diasporei româneşti cultele religioase, iar cu ajutorul statului român şi al bisericilor, românii din străinătate îşi menţin identitatea naţională şi religioasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.