Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, după videoconferinţa cu prefecţii, că a cerut ”concentrare, mobilizare şi responsabilitate”. ”E important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, e tratat medical şi nu pune în pericol sănătatea celorlalţi”, a afirmat premierul, care a cerut controale în acele zone unde există risc epidemiologic ridicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am dat un mesaj de concentrare, de mobilizare, de responsabilitate. Am solicitat fiecărei instituţii să fie prezentă în prima linie a bătăliei. Prefecţilor le-am cerut să facă operative zilnice, pentru a dispune toate măsurile necesare, pentru a lupta eficient împotriva răspânndirii virusului”, a afirmat Orban, la finalul videoconferinţei cu prefecţii.

Întrebat ce verificări trebuie să facă autorităţile, premierul a precizat: ”Legea dispune măsurile şi autorităţile care decid lucruri care ţin de epidemie, respectiv cine stabileşte măsurile de izolare, de carantinare. Am solicitat DSP-urilor să fie pregătiţi să se organizeze, să ia toate deciziile prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar, pentru a dispune măsurile de protecţie referitoare la persoanele care au ieşit din spital şi au măsura de izolare la domiciliu, în privinţa persoanelor care sunt persoane de contact să dispună măsura izolării la domiciliu. E foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, e tratat medical şi nu pun în pericol sănătatea celorlalţi cetăţeni”.

Premierul afirmă că ”orice înăsprire a sancţiunilor nu se poate realiza decât prin lege adoptată de Parlament”.

”La ora actuală avem sancţiuni, de la amenzi, până la posibilitatea de a suspenda sau anula autorizaţii de funcţionare. Sigur că am avut o analiză privitoare la strategia de efectuarea a controalelor, în care le-am solicitat să facă controale unde există informaţii că există risc epidemiologic maxim. Le-am solicitat o atenţie sporită pe transportul public, atât în localităţi, cu metroul, tramvaiul, autobuzul, dar şi pe transportul intrajudeţean, pe cel făcut de companii”, a mai declarat premierul.

Prim-ministrul a mai afirmat că ”orice cetăţean diagnosticat cu COVID are nevoie de evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome”.
 
”Sunt evoluţii fulminante în cazul în care nu prezintă niciun simptom. Sfatul meu către români e să nu stea numai 48 de ore, să stea măcar 5 zile, să poată fi urmărită, să se facă analize mai aprofundate, tomograf, computer RMN, pentru a fi în afara oricărui pericol. Am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieşit din spital, şi s-au întors apoi în spital în situaţii critice sau unele chiar au decedat”, a mai declarat Ludovic Orban. 
 
Acesta a precizat că şi după ieşirea din spital, bolnavii ar trebu supravegheaţi de medici. 
 
”Aici există medicul de familie, există medicul din spital, are cui să se adreseze oricare pacient. Şi aici e o problemă. E foarte important ca o persoană care iese din spital să nu se trateze unde vrea, să se trateze undeva unde este izolată, fie într-o secţie a unui spital, fie acasă”, a mai declarat premierul. 
 
Întrebat despre cei care nu cred în coronavirus, Orban a declarat: ”Cei care promovează astfel de mesaje, după părerea mea, trebuie să îşi reconsidere poziţia. Ştiinţific e dovedit că acest virus există, ştiiţific e dovedit faptul că odată infectat cu acest virus există pericol, că acest virus afectează persoanele şi care au alte boli şi de asemenea că acest virus provoacă moartea. Aceste lucruri sunt demonstrate ştiinţific. Îmi pare rău că o mare parte din cei care fac această campanie negaţionistă, care îi îndeamnă pe oameni să nu respecte regulile, sunt totuşi oameni cu capul pe umeri, care totuşi nu înţeleg de ce fac lucrul acesta”. 
 
Legea privind carantina a fost adoptată joi seară de către Sena, în calitate de for decizional. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.