Animals Internaţional România salută eforturile ISU Neamţ de salvare a oii blocate sub podul prăbuşit, dar deplânge procedurile guvernamentale de intervenţie şi cere actualizarea acestora, astfel încât să fie mai importantă salvarea oricăror vieţi, nu ancheta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Organizaţia a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că 98 de oi încă lipsesc.  

”Organizaţia Animals International este revoltată că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a decis sistarea operaţiunilor pentru recuperarea fiinţelor vii şi nevii de sub ruinele podului peste Siret prăbuşit la 9 iunie. ISU Neamţ apucase să salveze 4 oi chiar în prima zi chiar înainte ca ISC să anunţe decizia că nicio piatră din rămăşiţele podului nu poate fi mişcată până când nu vor termina investigaţia privind cauzele prăbuşirii podului”, a mai transmis organizaţia.  

 
“Eu cred că nicio piatră nu trebuie să rămână nemişcată până la recuperarea tuturor fiinţelor şi nefiinţelor. Este o eroare brutală de umanitate că Guvernul permite ca ISC să aibă prioritate în faţa ISU când vine vorba de salvarea de vieţi. Habar nu aveau câte animale erau prinse sub dărâmături când au luat decizia aceasta. Poate sunt şi oameni acolo. Dar cum să ştie dacă nu se caută? Se aud doar animaele în suferinţă cum strigă după ajutor”, acuză Gabriel Păun, directorul Animals International. 

 
Organizaţia precizează că podul prăbuşit lega aşezările Sagna şi Luţca şi fusese deschis traficului în luna noiembrie a anului trecut, deşi nu s-a făcut recepţia şi testarea.  

La momentul prăbuşirii, 2 camioane traversau podul, iar un autobuz cu copii a oprit în ultima clipă înainte să se angajeze în traversarea podului. Şoferii camioanelor au fost salvaţi. 
 
“Indiferent de rezultatul investigaţiilor, această tragedie reprezintă un act de corupţie şi nicio persoană implicată nu trebuie să rămână nepedepsită pentru a descuraja criminalitatea. Consider însă că este o crimă şi mai mare să nu prioritizezi salvarea de vieţi în faţa unei anchete”, a încheiat Păun.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: Un activist Animals Internaţional România a reuşit, duminică, să scoată oaia blocată sub podul prăbuşit în Neamţ.  

”Claudiu a avut ideea genială de a fluiera după oaie la fel precum un cioban. La scurt timp, oaia a ieşit printr-o gaură realizată de minunaţii lucrători de la ISU, ea s-a reunit cu turma sa. Animals International salută eforturile ISU, dar deplânge procedurile guvernamentale care prioritizează o anchetă şi în faţa operaţiunilor de salvare a vieţilor”, a transmis orgaizaţia.  

Reprezentanţii acesteia cer actualizarea procedurilor ”în aşa fel încât în orice situaţie viitoare de dezastru scoaterea tuturor fiinţelor vii şi nevii să aibă prioritate”.  

Oaia a rămas blocată sub podul prăbuşit, iar echipele de intervenţie au încercat să-i facă loc pentru a ieşi.  

Animalul nu a profitat, însă, de spaţiul creat, rămânând sub pod.  

Pompierii nu au putut intra pentru a o salva, specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii precizând că în zonă este interzis accesul, întrucât elemente ale podului se pot prăbuşi.  

De asemenea, zona a fost balizată pentru efectuarea anchetelor.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.