Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat marţi că săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km de autostradă, fiindcă se dă în circulaţie lotul de la Nuşfalău pe Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei. El a arătat că, ”până la finalul anului viitor, minim 250 de km de autostradă vor fi daţi în circulaţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi premierul Marcel Ciolacu au făcut o vizită de lucru pe obiective de infrastructură rutieră gestionate de CNAIR.

”În privinţa Autostrăzii A0, constructorul turc de pe Loturile 1 şi 2 ale zonei de Sud este mobilizat şi este posibil ca la finalul anului să fie gata lucrările de construcţie ale Lotului 1, Glina – Vidra (16,9 km) şi ale lotului 2, Vidra – Bragadiru (16,3 km). Stadiul fizic al lucrărilor aferent Lotului 1 este de 73,55%, iar pentru Lotul 2 este de 89,65% Pe Lotul 3, Bragadiru – Joiţa (17,96 km), lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 53,45%, dar termenul de finalizare este deja întârziat.  În ultima perioadă, constructorul grec a crescut mobilizarea în şantier şi speră să finalizeze lucrările cât mai repede posibil”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor.
 
Conform sursei citate, pe partea de Nord a Autostrăzii A0 antreprenorul lucrează corespunzător şi are o mobilizare bună în teren. 
 
Pe lotul 2, Corbeanca - Afumaţi (19 km), stadiul fizic este în prezent de 82%, iar constructorul estimează deschiderea circulaţiei, pe primii kilometri ai acestui lot, în acest an, deşi termenul contractual de finalizare este anul 2024. Acelaşi constructor român lucrează şi pe Lotul 4 din Autostrada A0 Nord. Progresul fizic al lucrărilor de construcţie a celor 4,47 km dintre Pantelimon – Glina  este de 10%. 
 
Potrivit ministerului, ministrul şi premierul s-au arătat mulţumiţi de stadiul lucrărilor şi au solicitat continuarea lucrărilor în acelaşi ritm şi cu aceeaşi mobilizare.
 
În ceea ce priveşte obiectivele de infrastructură aferente Autostrăzii A7, în cazul tronsonului Ploieşti – Buzău (63,25 km) pe primele două loturi ale Autostrăzii A7 se constată că, în vederea încadrării în termenele contractuale, antreprenorii trebuie să-şi intensifice ritmul de execuţie şi mobilizarea din teren.
 
Stadiul fizic al lucrărilor pe Lotul 1 (Dumbrava – Mizil) este de 22,5%, iar pe Lotul 2 (Mizil – Pietroasele) este de doar 19,5%. Ministrul Sorin Grindeanu a subliniat că pe lotul Mizil - Pietroasele este o întârziere, dar se aşteaptă ca ritmul să fie sporit.
 
"Pe al doilea lot, Mizil - Pietroasele, dacă nu mă înşel, există o zonă de întârziere pe jumătatea care este în construcţie, cu compania din Bulgaria. Şi acolo au fost blocaje de acelaşi tip, cum aminteam mai devreme, şi aici le-am dat termen ca într-o lună să văd un ritm crescut, fiindcă altfel nu vreau să intrăm într-o zonă pe care nu mi-o doresc. Au fost depăşite toate obstacolele, ceea ce e important, şi unele dintre ele, să ştiţi că nu au fost din vina companiilor care execută. Am mai spus lucrul ăsta, unele proiecte au fost făcute din birou, iar acele lucruri se văd în faza de execuţie. Aceleaşi probleme le-am avut şi pe lotul celălalt, dar s-au depăşit. De aceea, mă aştept ca în următoarea lună ritmul să fie unul sporit. Resurse financiare există, nu e o problemă de bani. Deci, aici mă aştept să văd un ritm crescut", a subliniat Grindeanu.
 
Comparativ, pe tronsonul Buzău – Focşani (82,44 km), constructorul român este mobilizat foarte bine pe toate cele 4 şantiere şi în măsura în care este menţinut ritmul actual al lucrărilor, în prima jumătate a anului 2025, se va putea circula pe toată lungimea autostrăzii Buzău – Focşani.
 
"Avem toate premisele ca la sfârşitul anului viitor să putem să circulăm pe Focşani - Buzău. Sunt şanse foarte mari, s-a ajuns foarte sus şi cu stratul de stabilizare şi cu toate lucrurile care ţin de partea dificilă a acestor patru tronsoane, pentru că vorbim de patru loturi", a spus ministrul Transporturilor.
 
El a afirmat că în lunile următoare va fi finalizat şi studiul de fezabilitate de la drumul expres Focşani - Brăila, ”ceea ce înseamnă că în următoarele luni vom scoate la licitaţie acest obiectiv, care se va duce cu descărcarea pe podul de la Brăila şi vom merge pe varianta spre Tulcea şi spre litoral”.
 
Totodată, conform termenelor contractuale, la finalul anului 2025, se va putea circula în regim de autostradă şi între Focşani şi Bacău. Pe cele 3 şantiere ale acestui sector de autostradă constructorul român prezintă o mobilizare corespunzătoare în teren.
 
Tot finalul anului 2025 este prevăzut ca termen pentru punerea în circulaţie a tronsonului Bacău – Paşcani (77,38 km) tronson unde constructorul a început lucrările pe cele 3 loturi. 
 
Grindeanu a subliniat că, "până la finalul anului viitor, minim 250 de km de autostradă vor fi daţi în circulaţie”.
 
”Cred că săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km, fiindcă se dă în circulaţie lotul de la Nuşfalău la Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, şi atingem acea bornă de 1.000 de km", a arătat el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km, fiindcă se dă în circulaţie lotul de la Nuşfalău pe Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei”, a spus ministrul Transporturilor. Sorin Grindeanu a mai spus că trebuie să vadă şi rectificarea pentru că a cerut sume importante.

”Să vedem cum se aşază, toate aceste lucruri înseamnă resurse financiare. Nu se pot face aceste proiecte fără bani”, a completat Grindeanu.

Despre tronsonul Autostrăzii A7 de la Focşani la Buzău, ”avem toate premisele ca la sfârşitul anului viitor să putem să circulăm pe Focşani-Buzău”.

”Aş vrea să mai dau o veste, la fel de importantă. În lunile următoare vom finaliza şi studiul de fezabilitate de la Focşani la Brăila, drumul expres, ceea ce înseamnă că în următoarele luni îl vom scoate la licitaţie, se va duce cu descărcarea pe Podul de la Brăila şi va merge spre varianta spre Tulceal şi litoral”, a arătat Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.