Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuţii cu reprezentanţi ai farmaciilor. "E un pas important care merge, dacă vreţi, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorinţă, iar asta se va putea face la un preţ foarte scăzut", a afirmat el. Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În şedinţa de Guvern am aprobat câteva lucruri importante, unul dintre ele este instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare şi chiar mâine avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţi ai farmaciilor pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge, dacă vreţi, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorinţă, iar asta se va putea face la un preţ foarte scăzut", a declarat Vlad Voiculescu, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că negocierile sunt în curs de desfăşurare.

"Avem de astăzi, respectiv după ce OUG va apărea în Monitorul Oficial, avem şi baza legală pentru lucrul acesta", a adăugat el.

Farmaciile vor raporta cazurile pozitive.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că modelul testării în farmacii a fost preluat din alte ţări.

"Are ca scop să asigure o accesibilitate mai largă pentru populaţie, pentru că ceea ce se întâmplă acum, când oamenii îşi cumpără teste cu un preţ ridicat, pe care le fac poate corect, poate nu corect, şi care nu sunt urmate întotdeauna de măsurile de izolare corespunzătoare, reprezintă o necunoscută mare cu care ne confruntăm. Ceea ce se doreşte este să fie teste accesibile în farmacii, testarea să o facă farmaciştii, opţional, cei care doresc şi care au spaţiile corespunzătoare (...) rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare pentru că este foarte important să ştim ce se întâmplă şi de asemenea pacienţii vor primi un flyer în care să fie informaţi asupra regulilor generale de abordare a infecţiei COVID", a explicat ea.

Totodată, aceşti pacienţi vor fi monitorizaţi de medicul de familie şi vor primi un ghid de conduită în cazul în care apar simptome de agravare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.