Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, marţi, că sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă din cauza secetei, precizând că măsurile de restricţionare a consumului vin în protejarea resursei şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: Ulterior, într-o postare pe Facebook, ministrul Mediului a făcut apel la responsabilitate.  

”Prognozele meteorologice arată că în următoarele două săptămâni vom avea foarte puţine precipitaţii şi temperaturi ridicate. În multe zone ale ţării ne confruntăm deja cu secetă, sunt localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă. De aceea, apa trebuie protejată şi utilizată cu responsabilitate doar pentru scopul în care este furnizat”, a scris ministrul.  

Tanczos Barna afirmă că, în acelaşi timp, trebuie prevenite incendiile de vegetaţie.  

”Cetăţenii trebuie să fie responsabili, este interzis incendierea miriştii şi a resturilor vegetale, şi niciodată nu trebuie lăsat focul nesupravegheat în apropierea pădurilor. Având în vedere riscurile, Romsilva a adoptat a serie de măsuri pentru protejarea pădurilor, precum sporirea acţiunilor de patrulare si supraveghere a fondului forestier si a lizierelor pădurilor, întreţinerea liniilor izolatoare, colnicelor si şanţurilor de minim sanitar”, a mai precizat ministrul.  

 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Tanczos Barna a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, în legătură cu faptul că Administraţia Naîională ”Apele Române” a anunţat că rezervele de apă sunt în scădere, consumul este restricţionat în mai multe localităţi şi care sunt măsurile care se iau. 
“Măsurile sunt luate de fiecare dată, în funcţie de specificul local. Într-adevăr, sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă şi fără protejarea acestei ape potabile, care, aşa cum am spus şi săptămânile trecute, trece printr-un amplu proces de filtrare, de pregătire pentru consum, această apă potabilă trebuie protejată şi aceste măsuri de restricţionare a consumului vin exact în sprijinul, în protejarea resursei şi asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung. Sper ca această perioadă de secetă să nu dureze foarte mult, dar cu siguranţă următoarele două săptămâni vor fi de această natură, cu precipitaţii foarte puţine, cu temperaturi ridicate, toate prognozele de la colegii noştri de la ANM arată acest lucru. Vedem ce se întâmplă şi în celelalte state europene”, a afirmat ministrul Mediului.
El a precizat că măsurile sunt de limitare a consumului apei potabile pentru alte scopuri. 
“Deci măsurile sunt, pe de o parte, de limitare a consumului apei potabile pentru alte scopuri, în anumite situaţii se limitează, tot printr-o decizie a factorului local, autoritatea publică locală şi furnizorul de apă potabilă pe anumite perioade ale zilei, tot în vederea refacerii rezervelor. Acolo unde se ajunge in situaţii deosebit de critice, acolo autorităţile vor fi ajutate atât de ISU, cât şi de Apele Române, acolo unde se pot găsi soluţii alternative”, a explicat Tanczos Barna. 
 
Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR), după ce specialiştii Comisiei Europene au avertizat că jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, iar România, alături de Franţa, Spania, Portugalia şi Italia, se va confrunta cu o scădere a randamentului culturilor. Conform datelor ANAR, în 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 judeţe) sunt fântâni secate parţial, unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport al necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puţuri. De asemenea, în 214 localităţi din 17 judeţe, consumul este restricţionat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.