Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că joi se lansează un apel de proiecte pentru sisteme de colectare a apelor uzate. ”Comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori beneficiază, pentru prima dată, de fonduri europene pentru proiecte destinate managementului apei”, a arătat el. Alocarea financiară totală aferentă acestei investiţii este de 1.087.209.500 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, sesiunea de depunere a proiectelor a început joi, la ora 12.00.

Beneficiarii acestei măsuri sunt Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) şi/sau asociaţiile acestora (ADI); Operatorii Regionali (OR)/ Operatorii Locali (OL) din sectorul de apă/apă uzată; parteneriate între tipurile de solicitanţi menţionaţi anterior.

”Este pentru prima dată când România are la dispoziţie fonduri europene pentru investiţii în sisteme de apă uzată pentru comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. Avem un buget generos pentru această investiţie. Putem finanţa aproape 13.000 de sisteme individuale sau alte sistem adecvate construite şi operaţionale în aglomerări mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi. Avem infringement la acest capitol şi avem nevoie rezultate concrete, ca să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie”, a arătat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Prin intermediul Investiţiei 2 sunt sprijinite investiţii în aglomerările sub 2.000 de l.e. care împiedică atingerea unei stări bune a corpurilor de apă şi/ sau afectează arii naturale protejate, respectiv: înfiinţarea sistemelor individuale adecvate (SIA) de colectare şi epurare a apelor uzate; înfiinţarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate; înfiinţarea şi/sau extinderea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate; înfiinţarea şi/ sau extinderea sistemelor de distribuţie a alimentării cu apă.

Alocarea financiară totală acordată pentru investiţiile eligibile sprijinite în aglomerările mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi (l.e) din cadrul Investiţiei 2 este de 1.087.209.500 lei, din care 250.894.500 lei reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR investiţiei, distribuite astfel:

a) Pentru investiţii în sistemele individuale adecvate (SIA) de colectare şi epurare a apelor uzate şi pentru investiţii în înfiinţarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate: 590.340.000 lei. Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanţarea din PNRR, conform art. 24 alin (1) din Ordonanţă de urgenţă nr. 124/2021, de 177.102.000 lei, în total: 767.442.000 lei.

b) Pentru investiţii în înfiinţarea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate: 245.975.000 lei. Alocare financiară suplimentară de 73.792.500 lei, în total 319.767.500 lei.

Bugetul alocat va fi divizat în funcţie de localizarea investiţiei, respectiv, în funcţie de teritoriul pe care se regăseşte cel puţin 50% din populaţia deservită de investiţie şi care va beneficia de sistemul de gestiune a apei uzate şi/ sau alimentare cu apă:

a) Pentru investiţiile prin care mai mult de 50% din populaţia care va beneficia de această investiţie se regăseşte pe teritoriul unei arii protejate de tip Parc naţional şi/sau Parc natural: 113.526.922,70 lei(din PNRR). Alocare financiară suplimentară de 34.058.077,30 lei, în total 147.585.000 lei.

b) Pentru investiţiile prin care mai mult de 50% din populaţia care va beneficia de această investiţie NU se regăseşte pe teritoriul unei arii protejate de tip Parc naţional şi/sau Parc natural: 722.788.077,30 lei. Alocare financiară suplimentară de 216.836.422,70 lei, în total 939.624.500 lei.

Ca urmare a implementării acestei investiţii, vor fi realizaţi: 1.000 de sisteme individuale sau alte sisteme corespunzătoare vor fi construite şi operaţionalizate pentru preluarea încărcării din aglomerările mai mici de 2000 l.e. care împiedică atingerea unei stări bune a corpurilor de apă şi/ sau afectează arii naturale protejate, până la sfârşitul trimestrului IV din anul 2023, 12.900 de sisteme individuale sau alte sisteme corespunzătoare vor fi construite şi operaţionalizate pentru preluarea încărcării din aglomerările mai mici de 2000 l.e. care împiedică atingerea unei stări bune a corpurilor de apă şi/ sau afectează arii naturale protejate, până la sfârşitul trimestrului II din anul 2026, 100 km de reţele de canalizare vor fi construite şi operaţionalizate în aglomerări mai mici de 2000 l.e, până la sfârşitul trimestrului II din anul 2024, 250 km de reţele de canalizare vor fi construite şi operaţionalizate în aglomerări mai mici de 2000 l.e, până la sfârşitul trimestrului II din anul 2026.

Apelul de finanţare este de tip competitiv, deschis până la 15 februarie 2023, ora 12:00, pentru toţi beneficiarii eligibili, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare, în limita plafonului de depunere din anunţul de lansare, pe baza de criterii de selecţie şi cu prag de calitate prestabilit.

Pentru primele 72 de ore de la lansarea apelului nu se aplică plafonul de depunere. Activităţile sunt eligibile doar dacă sunt respectate toate criteriile de eligibilitate prevăzute în ghidul de finanţare.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Comunităţile mai mici de 2.000 de locuitori beneficiază, pentru prima dată, de fonduri europene pentru proiecte destinate managementului apei. Astăzi lansăm apelul de proiecte pentru sisteme de colectare a apelor uzate. Scopul este dublu: creşterea gradului de acces al populaţiei din zonele rurale la serviciile de apă şi canalizare şi protecţia naturii prin prevenirea poluării apelor subterane şi supraterane. De aceea, vor avea prioritate investiţiile prin care mai mult de 50% din populaţia care va beneficia de sistemul de gestiune a apei uzate sau alimentare cu apă se regăseşte pe teritoriul unei arii protejate”, a arătat Tanczos Barna, joi, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că acesta este un sprijin real pentru acele sate sau gospodării care nu sunt în centrul unei localităţi, nu sunt aproape de o staţie de epurare şi au nevoie de soluţii alternative de grup sau sisteme individuale.

Astfel, vor fi finanţate investiţii vizând înfiinţarea sistemelor individuale adecvate (SIA) de colectare şi epurare a apelor uzate; înfiinţarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate; înfiinţarea şi/sau extinderea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate; înfiinţarea şi/ sau extinderea sistemelor de distribuţie a alimentării cu apă.

Potrivit Ministrului Mediului, în total, vor fi construite 12.900 de sisteme individuale de colectare şi tratare a apelor uzate şi 250 de kilometri de canalizare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.