Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018, menţionând că, spre deosebite de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. ”Sistemul educaţional din România este rezilient, dar trebuie să creştem nivelul de alfabetizare funcţional. Avem o proporţie importantă de elevi care nu au competenţele minime necesare pentru a face faţă cu succes provocărilor societăţii actuale. Performanţele la testarea PISA 2022 ne situează încă sub media OECD”, a explicat Deca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
UPDATE - Ligia Deca a prezentat trei concluzii ale acestor rezultate. 
 
”Prima dintre ele este că sistemul educaţional din România este rezilient, dar trebuie să creştem nivelul de alfabetizare funcţional. Avem o proporţie importantă de elevi care nu au competenţele minime necesare pentru a face faţă cu succes provocărilor societăţii actuale. Performanţele la testarea PISA 2022 ne situează încă sub media OECD. Aceste rezultate reconfirmă concluziile consultărilor organizate în cadrul proiectului România Educată, şi anume faptul că este momentul să facem tot posibilul pentru a creşte procentul elevilor români care obţin performanţe medii şi ridicate la lectură, matematică şi ştiinţe. Aşa cum ştim, viitorul României depinde de capacitatea cetăţenilor săi de a rezolva creativ probleme matematice cotidiene, de a înţelege texte complexe, de a face distincţia între argumentele bazate pe dovezi ştiinţifice şi cele bazate pe informaţii total sau parţial false”, a explicat ministrul Educaţiei. 
 
Deca a precizat că nivelul de alfabetizare funcţională va fi evaluat periodic prin teste online. 
 
“Nivelul de alfabetizare funcţională al elevilor va fi evaluat periodic prin teste online, corespunzătoare fiecărui nivel de studiu. Peste 29.000 de profesori vor fi formaţi în vederea creşterii nivelului de alfabetizare funcţională a elevilor. Şi peste 58.000 de elevi vor beneficia de resurse de predare-învăţare relevante pentru creşterea nivelului propriu de alfabetizare funcţional. Punerea în practică a acestor măsuri va fi finanţată cu aproximativ 25 de milioane de euro din fonduri europene, printr-un proiect dedicat, care va fi lansat în următoarele luni”, a declarat Ligia Deca. 
 
Ea a prezentat şi a doua concluzie, care se referă la reducerea decalajului de performanţă existent între elevii cu statut social, economic şi cultural diferit. 
 
“A doua concluzie pe care doresc să o subliniez este că avem nevoie să reducem decalajul de performanţă existent între elevii cu statut social, economic şi cultural diferit. La fel ca ediţiile anterioare, PISA 2022 ne arată că elevii din familii cu venituri mici şi nivel de educaţie redus obţin performanţe mai scăzute la lectură, ştiinţe şi matematică. Toţi copiii au dreptul să dobândească competenţele cerute de societatea actuală, pentru că România nu-şi permite să irosească resursă umană şi cetăţeni activi. Reducerea acestui decalaj este o mare provocare pentru ţara noastră, însă reprezintă o prioritate asumată în Ministerul Educaţiei şi, de asemenea, o prioritate asumată şi de mine ca ministru al Educaţiei. Acest lucru este vizibil, poate mai vizibil decât oricând, odată cu intrarea în vigoarea noilor legi ale educaţiei”, a subliniat Ligia Deca. 
 
Ea s-a referit şi la câteva măsuri integrate în legea învăţământului care susţin acest lucru.
 
“Spre exemplu, începând cu acest an şcolar, bursele şcolare susţin competiţia şi progresul şcolar în fiecare sală de clasă, indiferent de mediul socio-economic de provenienţă al elevilor. Prin măsurile integrate, prevăzute în legea învăţământului preuniversitar, şi anume burse şcolare, curriculum centrat pe formarea competenţelor, predarea adaptată şi diferenţiată, programul învăţare remedială, suţinerea financiară a profesorilor din mediul rural, costul standard diferenţiat şi desegregare, putem susţine fiecare elev să-şi atingă potenţialul”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.
 
Ligia Deca a prezentat şi cea de-a treia concluzie. 
 
“Şi a treia concluzie, rezultatele PISA nu sunt doar despre matematică, lectură sau ştiinţă. Ele ne oferă informaţii valoroase privind atitudinile, motivaţiile, starea de bine şi resursele accesibile elevilor.  Astfel, ultimul rezultat pe care aş vrea să îl punctez arată că sistemul educaţional din România este participativ şi devine mai sigur. Suntem printre statele participante care au performat la studiul PISA din punctul de vedere al implicării părinţilor în procesul educaţional. Apreciez participarea Federaţiei Reprezentative a Părinţilor şi a Consiliului Elevilor în acest demers şi asigur că vor avea în continuare un partener de dialog onest şi constructiv în Ministerul Educaţiei”, a explicat Ligia Deca.
 
Ea a menţionat că elevii români îşi fac prieteni mai uşor la şcoală. 
 
“Mai sunt câteva veşti bune. Elevii români îşi fac mai uşor prieteni la şcoală. Au un sentiment relativ ridicat de apartenenţă şcolară comparativ cu elevii din celelalte state participante la studiu. De asemenea, conform raportului, numărul elevilor afectaţi de bullying a scăzut faţă de anul 2018. Însă, ţinând cont de efectul negativ al bullying-ului asupra performanţei elevilor la matematică, aşa cum reiese din datele PISA 2022, este important să continuăm eforturile noastre de dezvoltare a abilităţilor sociale şi emoţionale ale elevilor, de cultivare a coeziunii colectivelor şcolare şi de combatere a tuturor formelor de violenţă şcolară”, a explicat ministrul Educaţiei.
 
Ligia Deca consideră că este momentul să progresăm în privinţa rezultatelor la testele PISA. 
 
“În ultimii ani, rezultatele României la Pisa au rămas stabile, dar e momentul să progresăm, să ne onorăm responsabilitatea faţă de toţi elevii noştri de a-i pregăti să facă faţă cu succes provocărilor societăţii actuale. Trebuie să creştem de la 5 la 7 elevi din 10 care să demonstreze competenţe cel puţin minime la lectură, ştiinţe şi matematică. Noua legea învăţământului preuniversitar crează cadrul necesar pentru îmbunătăţirea competenţelor elevilor la cele trei domenii - lectură, ştiinţe şi matematică - reducerea decalajului de performanţă existent între elevii cu statut social, economic şi cultural diferit. Rezultatele noului cadru legislativ se vor vedea în următoarele ediţii ale studiilor PISA”, a mai declarat Ligia Deca.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - “Ştim că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018. De exemplu, la matematică, ponderea OCDE a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale, de la 76% în 2018 la 69% în 2022,în timp ce rezultatele ţării noastre au rămas stabile. Spre deosebire de multe alte state, România nu a registrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a explicat Ligia Deca. 
 
Ea a adăugat că meritul principal pentru acest lucru le revine profesorilor, elevilor şi părinţilor, care “în acea perioadă au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-şi continue învăţarea”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.