Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, i-a retras atribuţiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor şi a cerut dezbatere amplă, Lixandru precizând într-o postare pe Facebook că decizia este urmare a unui ”delict de opinie”. El reia afirmaţiile în care prezintă punctul de vedere al PSD referitor la legile educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, despre retragerea atribuţiilor secretarului de stat Florin Lixandru: Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile ne aflăm în faţa unui fenomen / Eu am trăit înainte de '89

”Ceea ce ne dorim cu toţii este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile….”, a scris pe Facebook miercuri Lixandru.

„Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuţii domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede ordinul de ministru din 1 februarie, citat de G4media.

Conform postării lui Lixandru, perspectiva PSD asupra Legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete!
”PSD va pune în discuţia Coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, afirmă el.
Secretarul de stat precizeaază că PSD are 4 obiective esenţiale, strategice, de mare importanţă pentru copii şi părinţi, în privinţa proiectelor Legilor Educaţiei; acces neîngrădit la educaţie pentru toţi copiii; combaterea abandonului şcolar; importanţa pregătirii viitoarei forţe de muncă, respectiv calificarea în funcţie de cerinţele pieţei muncii: dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinţilor care muncesc.
Lixandru menţionează că analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educaţiei a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor:
-  Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educaţie de calitate; este cel puţin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că ar creşte riscul practicii neloiale a meditaţiilor şi al corupţiei.
- Probele de bacalaureat: PSD priveşte cu multă rezervă înmulţirea probelor de examen, aşa cum e propusă în proiect.
- Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadru liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi.
-  Învăţământul special ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare.
- Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora.
”Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, comentează secretarul de stat.
”Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educaţiei, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112!!! modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”, conchide Lixandru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.