Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, potrivit informaţiilor disponibile la Celula de Criză Interinstituţională, doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.

Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, a arătat MAE.

Rebelii din M23 au lansat o ofensivă majoră în 2022, care a dus la o intervenţie militară şi la eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est. Aceştia au negociat o încetare a focului anul trecut, dar aceasta a fost încălcată în mod repetat.
 
Congo, puterile occidentale şi un grup de experţi ONU au declarat că grupul rebel condus de Tutsi este susţinut de Rwanda vecină, ceea ce Rwanda neagă.
 
Confruntările dintre rebeli, forţele armatei şi grupurile de autoapărare care îi susţin s-au intensificat recent, forţând comunităţi întregi să fugă în zonele percepute ca fiind mai sigure.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.