Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că se vor găsi locuri de terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus, chiar dacă este ”o cursă complicată”, întrucât locurile se creează greu, iar pandemia se răspândeşte repede. Iohannis s-a referit şi la situaţia de la Timişoara, unde şase persoane au murit pentru că nu au fost locuri la Terapie Intensivă, afirmând că se pare că ar fi fost locuri, însă ”unii cu alţii nu s-au întâlnit, iar comunicarea a fost suboptimală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre soluţiile pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă şi a răspuns: ”Cu siguranţă se vor găsi locuri. E o temă extrem de complicată, dar extrem de importantă. La fiecare întâlnire pe care o am cu premierul şi ministrul Sănătăţii eu aduc pe tapet această problemă – a locurilor de la terapie intensivă şi aţi observat probabil că numărul de paturi la ATI a crescut şi va creşte în continuare”.

Şeful statului a explicat că ”este însă o cursă complicată”.

”Aceste locuri se creează destul de greu şi pandemia se răspândeşte destul de repede. De aceea trebuie să respectăm măsurile luate de Guvern”, a mai declarat Iohannis.

Întrebat ce măsuri se pot lua pentru un pacient în stare gravă care are nevoie urgent de oxigen, neavând timp să fie transportat în altă localitate, Iohannis a afirmat: ”Sunt două aspecte aici – primul se referă la comunicarea între spitale şi aici e loc de mai bine. Se pare că ar fi fost locuri în Timişoara, însă unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri şi nici nu e nevoie ca directorii să vorbească între ei pentru că este Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de aceste lucruri. Dar domnul ministru Tătaru e în legătură cu toate spitalele şi s-a văzut că se mai găsesc variante pentru a amenaja locuri. Acestea sunt soluţii care se găsesc în plan local şi după aceea pacientul poate să fie transportat”.

De asemenea, şeful statului a fost întrebat despre discuţiile cu alte state, în cazul în care nu mai există locuri de ATI în România şi a precizat: ”E prematur să vă dau acum detalii despre aceste contacte. Ele vor fi cunoscute când Ministerul Sănătăţii finalizează demersurile. Însă peste tot această pandemie accelerează şi locurile devin foarte puţine până şi în statele în care lumea a crezut că sistemul sanitar face faţă. De aia am spus – sper să nu ajungem acolo”. 

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.